You are currently viewing Szybka surówka z brokuła z niemieckiego Cookidoo

Szybka surówka z brokuła z niemieckiego Cookidoo

Wiosenna, lekka i bardzo smaczna, szybko się ją robi a do tego jest bardzo zdrowa.

Niemieckie cookidoo to jest dla mnie jeszcze nie do końca zbadany cud 😉 gust kulinarny mają podobny, ale ludzie kochani, oni tam mają drugie tyle przepisów co my. Jest w czym buszować a kiedy to wszystko wypróbować jak ja bym chciała wszystko? I kto to zje 😉 Według mnie w polskich kolekcjach brakuje surówek, a tam zatrzęsienie. A najbardziej popularna jest ta właśnie – z brokuła z dodatkiem orzeszków piniowych lub słonecznika. Zrobiłam ją bo surówki uwielbiam i już rozumiem czemu to jest taki hicior. Jest świetna, robi się ja w kilka sekund i pasuje do wszystkiego, do obiadu, na grilla, jako lunch do pracy.


W stosunku do oryginału zastąpiłam ocet jabłkowy sokiem z cytryny. Po tym jak pierwszy raz użyłam octu jabłkowego do surówki i w związku z tym musiałam sama ją zjeść teraz za każdym razem robię taką zmianę w przepisie. A dlaczegóż? A wąchaliście kiedyś ocet jabłkowy? 😉 Dla mnie ten zapach jest do przeżycia, ale rodzina stanowczo odmawia jakichkolwiek kontaktów z czymś, co tak pachnie. 😉 Także tego.

Koniecznie wypróbujcie surówkę, bo jest fajna 🙂

Szybka surówka z brokuła z niemieckiego cookidoo Thermomania Thermomix

Surówka z brokuła z orzeszkami piniowymi lub słonecznikiem – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 300g brokuła
  • 1 papryka
  • 1 jabłko
  • 30g słonecznika lub orzeszków piniowych
  • 15g oliwy lub oleju – polecam te z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka miodu (prawdziwego miodu – przykładowo takiego jak ten)
  • 1,5 łyżeczki musztardy
  • 15g soku z cytryny
  • pieprz i sól do smaku

 

Do naczynia miksującego dodać: 300 g brokuła, 1 paprykę, 1 jabłko, słonecznik lub orzeszki piniowe (30g), 15 g oliwy (ew. olejem lnianym), 1 łyżeczkę miodu, 1,5 łyżeczki musztardy, 15 g soku z cytryny i pieprz i sól (w ilości do smaku).

Siekać do uzyskania pożądanej konsystencji na obrotach 4. Podajemy od razu 🙂

I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

[mailerlite_form form_id=2]


Ten post ma 9 komentarzy

  1. natalia

    Brokuł gotowany czy surowy ?

    1. Thermomania

      Surowy 🙂

  2. MagJar

    zrobiłam wczoraj na grilla u przyjaciół, opinia ? :

    siekałam 5-6 sekund i wystarczy,

    A smak ? No cóż wszystkim nam czegoś w niej brakowało… smaku poprostu… dorobiłyśmy sos czosnkowy z oliwą i trocję to poprawiło smak… ale ogólnie… mnie nie smakowała…
    Znajomi chwalili ale myślę,że z dobrze pojętej kultury osobistej…

    1. Thermomania

      Kwestia gustu na pewno, a przede wszystkim trzeba lubić brokuła, bo ma charakterystyczny i dominujący smak. Dobry pomysł z tym sosem czosnkowym, bo się dobrze komponuje czosnek z brokułem. 🙂

      1. MagJar

        Lubię brokuły, ale mimo wszystko czegoś mi brakowało, czegoś co doda wyrazistości tej surówce…

  3. Angie

    A mi bardzo smakuje!!!! Dalam miod z drzewa pomaranczowego i pol na pol ziarna slonecznika z orzeszkami piniowymi. Pycha zaraz po przygotowaniu ale tez dnia nastepnego .

  4. iwa

    Ja dodałam jeszcze pomidora malinowego i 1/4 cebuli w drobną kostkę, a ziarna podgrzałam na suchej patelni do chrupkości 🙂

Dodaj komentarz