Wiesz już, że dynię kocham i uwielbiam, nie tylko na słodko. 😉 Kupiłam kolejną partię dyni od moich ukochanych Dobrodziejów (jeśli jesteś ciekawy kto to zobacz tu). Tym razem nie przyrządziłam jej na słodko, dzisiaj zjemy gulasz – bardzo sycące danie w jednym naczyniu z marchewką, soczewicą i kurczakiem. Wyszło mi tego gulaszu (mąż twierdzi, że to zupa, po prostu zupa, bo gulasz to jest wołowina, kasza gryczana i ogór kiszony 😉 ) naprawdę sporo – obiad na dwa dni dla niewielkiej rodziny.
Cała produkcja obiadu zajęła mi niecałą godzinę, a że jest wszystko się gotuje w Thermomix, zdążyłam jeszcze posprzątać. Co Ty robisz w czasie, gdy gotuje się obiad?
Gulasz soczewicowo-dyniowy – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 5g świeżego imbiru
- 60g cebuli
- 20g oleju lub oliwy (mój ulubiony olej to ten)
- 700g wody
- 1,5 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (tutaj jest przepis)
- 300g dyni (może być Hokkaido)
- 200g marchewki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki curry
- 200g czerwonej soczewicy
- 300g piersi z kurczaka lub indyka
1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i imbir, rozdrobnić 3s/obr.8. Dodać cebulę pokrojoną na kawałki, rozdrobnić 3s/obr.5. Zgarnąć wszystko na dno naczynia miksującego. Dodać olej i dusić 3min/120°C/obr.1.
2. Do naczynia wlać wodę i włożyć koncentrat bulionu (przepis tutaj), dynię pokrojoną na mniejsze kawałki (jeśli masz dynię inną niż hokkaido pamiętaj, że trzeba ją obrać ze skóry), marchew pokrojoną na talarki, sól i curry, gotować 10min/100°C//obr. 1.
3. Dodać opłukaną soczewicę (można ją opłukać w koszyczku), kurczaka lub indyka pokrojonego na 2cm kawałki i ponownie nastawić gotowanie – 15min/100°C//obr. 1.
4. Podawać od razu 🙂
[mailerlite_form form_id=2]