Z czym Ci się kojarzy jesień? Dla mnie to pierwsze dynie na straganach. Gdy pojawiają się pod koniec września to dla mnie sygnał o nieuchronnym końcu lata. Najpierw jest mi z tego powodu lekko melancholijnie, ale po chwili myślę: dynie, jabłka, grzyby, śliwki, tyle pyszności za chwilę się pojawi.
Dynia mnie zachwyca, smakiem, wyglądem, wielością zastosowań. Można ją zjeść, ale można też z niej zrobić dekoracje. 😉
Na cookidoo jest kolekcja poświęcona dyniom, z niej właśnie zaczerpnęłam ten przepis (oczywiście został zmodyfikowany). Dynia w serniku nadaje pięknego koloru ale sernik nadal smakuje jak sernik. Czekoladowy spód się ciekawie komponuje z resztą ciasta, a jeśli jeszcze zrobisz bitą śmietanę i połączysz ją z żurawiną – otrzymasz poezję smaków. Nie wiadomo czym się bardziej zachwycać, chyba całością. 😉
Zacznij od obejrzenia poniższego filmiku, zobacz jak zrobiłam swój sernik. Miłego oglądania 🙂
Sernik dyniowy na czekoladowym spodzie – Z dynią na okrągło – przepis na Thermomix
Składniki:
- 200g gorzkiej czekolady – według mnie ta jest najlepsza – zobacz
- 250g masła
- 7 jajek
- 180g cukru trzcinowego lub ksylitolu – ja używam tego cukru trzcinowego – zobacz
- 150g mąki orkiszowej lub pszennej – najczęściej używam takiej mąki
- 1/4 łyżki proszku do pieczenia
- 400g dyni Hokkaido
- 700g białego sera – ja używam tego sera bez laktozy – można użyć jakiegokolwiek twarogu lub sera z wiaderka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii – ja używam często pasty z wanilii- takiej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 200g śmietany min. 30%
- 20g ksylitolu lub cukru pudru
- 100g suszonej żurawiny – moja ulubiona to ta
1. Rozgrzać piekarnik do 160°C .
2. Do naczynia miksującego włożyć 200g czekolady, rozdrobnić 5s/obr.7. Podgrzać 4min/50°C/obr.3. Czekoladę przelać do innego naczynia, umyć naczynie miksujące.
3. Założyć motylek, do naczynia miksującego dodać 3 jajka i 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu. Ubijać 4min/37°C/obr.4.
4. Do naczynia wsypać 150g mąki orkiszowej lub pszennej, 1/4 łyżki proszku do pieczenia i połowę płynnej czekolady, wymieszać 1min/obr.3. Dodać pozostałą część płynnej czekolady, wymieszać 1min/obr.3.
5. Wyjąć motylek. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm, natłuszczonej i oprószonej mąką, piec przez 25minut w 160°C. Po upieczeniu pozostawić piekarnik włączony, wyjąć ciasto i odstawić.
6. Przygotować masę serową: do naczynia miksującego włożyć 400g dyni Hokkaido, rozdrobnić 7s/obr.5. Dodać 50g masła, gotować 7min/98°C/obr.2. Zmiksować 15s/obr.8. Wyjąć naczynie na 10 minut żeby mus dyniowy przestygł.
7. Do musu dyniowego dodać 700g białego sera, 1 łyżkę ekstraktu z wanilii, 1 łyżeczkę cynamonu i 80g cukru trzcinowego, wymieszać 20s/obr.6. Ponownie mieszać 2min/obr.5, przez otwór w pokrywie dodawać 4 jajka. Masę serową przelać na przestudzony spód czekoladowy, piec 90-95 minut w 120°C. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie przygotować polewę.
8. Włożyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać 200g śmietany min. 30% i dodać 20g ksylitolu lub cukru pudru. Ubijać 1-2min/obr.3,5 aż śmietana będzie sztywna, uważając aby nie wyszło masło. Do ubitej śmietany dodać 100g suszonej żurawiny, wymieszać 10s/obr.2. Powstałą masą udekorować wierzch sernika.
[mailerlite_form form_id=2]