fbpx

Przyszedł mi do głowy taki przepisik, pisałam Ci, że dorwałam się w końcu do galaretki truskawkowej bez cukru – o tutaj 🙂 Więc ogólnie wszystko ostatnio kręci się wokół galaretek 😀

Czemu by więc nie spróbować upiec kruchego spodu, na to wyłożyć truskawki, zalać to galaretką a wierzch udekorować bitą śmietaną? Hm? Brzmi nieźle, prawda? A jeszcze lepiej wygląda. 😀


Kruche ciasto to: 60g ksylitolu lub cukru mielimy 15s/obr.10. Dodajemy 200g masła pokrojonego na kawałki, 370g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 jajko, 1 szczyptę soli i esencję waniliową – mieszamy 30s/obr.5. Z ciasta robimy kulę, owijamy folią i pakujemy ją do lodówki na 1 godzinę. Potem delikatnie i ostrożnie wykładamy spód i boki tortownicy ciastem (ciasto kruche nie lubi być za mocno ugniatane, jeśli tak będziemy je traktować zawsze będzie twarde jak kamień po upieczeniu), ciasto nakłuwamy widelcem, pieczemy 15-20 minut w 180°C. Studzimy.

Czas na zrobienie galaretki: do czystego naczynia wsypujemy dwa opakowania galaretki truskawkowej – jeśli jest bez cukru dosładzamy do smaku, dolewamy 800g wody, podgrzewamy 8min/90 °C/obr.2. Sprawdzamy czy żelatyna się rozpuściła, jeśli tak – odstawiamy do ostygnięcia.

Galaretkowiec ciasto z galaretką truskawki i galaretka Thermomix Thermomania

Na spodzie ciasta układamy dowolną ilość truskawek, zalewamy tężejącą galaretką i chowamy do lodówki na około 5 godzin.

Po tym czasie pora na ubicie śmietany – mamy czyste i suche naczynie, zakładamy motylek, wlewamy 500g schłodzonej śmietany min. 30% tłuszczu, dosładzamy do smaku, ubijamy na obrotach 3 obserwując przez otwór w pokrywie stopień ubicia. Nigdy nie zakładam miarki do ubijania śmietany – może dzięki temu zawsze się udaje i szybko ubija na sztywno? Różnie to u mnie wychodzi – czasami śmietana jest ubita po 1min30s, czasami po prawie 3 min, trzeba pilnować niczym Cerber, bo chwila nieuwagi i będzie masło 😉 Trzeba jednak stać i cały czas zaglądać bo to czasami naprawdę jest kwestia kilku sekund i już mamy pyszne masło. 😀

Galaretkowiec ciasto z galaretką truskawki i galaretka Thermomix Thermomania

Śmietanę wykładamy na zastygniętą galaretkę, wyrównujemy kopystką, dekorujemy pokrojonymi truskawkami, podajemy schłodzone.

Galaretkowiec ciasto z galaretką truskawki i galaretka Thermomix Thermomania

Galaretkowiec ciasto z galaretką truskawki i galaretka Thermomix Thermomania



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.