You are currently viewing Budyń jaglany na mleku kokosowym

Budyń jaglany na mleku kokosowym

Budyń jaglany na mleku kokosowym w towarzystwie dowolnych owoców to mój numer jeden w temacie szybkich zdrowych deserów, ale też doskonałych śniadań (gdy mam ochotę na coś słodkiego) czy lunchów.

Prościej się po prostu nie da – to mówię ja, miłośniczka jak najprostszego gotowania.

Maliny i płatki migdałowe
Budyń jaglany na mleku kokosowym

Do zilustrowania wielkiej prostoty tego przepisu powstał film, zobacz go poniżej. A przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Budyń jaglany na mleku kokosowym – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 150g kaszy jaglanej
  • ok 250- 300g wody do namoczenia kaszy
  • 500g mleka kokosowego
  • 200g malin lub jakichkolwiek innych owoców
  • ew. jakieś słodzidło do smaku

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

  1. Do miski wsypać kaszę i zalać ją wodą – tak żeby woda była centrymetr powyżej kaszy. Odstawić do namoczenia na 8 godzin.
  2. Namoczoną kaszę odcedzić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą.
  3. Do naczynia miksującego wsypać namoczoną i odcedzoną kaszę jaglaną, wlać 500g mleka kokosowego, gotować 13 min/95°C/obr. 1.
  4. Od razu po ugotowaniu do naczynia miksującego wsypać owoce i zblendować na gładki krem – 1min/obr.10.
  5. Budyń jaglany można podawać od razu, ale można go też przelać do słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
Maliny na talerzu

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. Do miski wsypać kaszę i zalać ją wodą – tak żeby woda była centrymetr powyżej kaszy. Odstawić do namoczenia na 8 godzin.
  2. Namoczoną kaszę odcedzić na sitku i przepłukać pod bieżącą wodą.
  3. Do rondelka wlać mleko kokosowe, wsypać kaszę, gotować na małym ogniu często mieszając aż kasza zmięknie.
  4. Do ugotowanej kaszy dodać owoce i dopóki wszystko jest gorące natychmiast zblendować na gładki krem.
  5. Budyń jaglany można podawać od razu, ale można go też przelać do słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.
Budyń jaglany na mleku kokosowym

Dodaj komentarz