To ciasto nie tylko super wygląda, ono też smakuje wyśmienicie, nie da się porównać tego smaku z żadnym znanym mi ciastem poza może bajaderką właśnie. 🙂
Robi się je dosyć łatwo, nie wymaga dużo czasu, jedyny problem jest taki, że z tego przepisu wyjdzie Ci mała blaszka (25×30 cm). Także jeśli ciasto Ci posmakuje szykuj się na powtórkę, tudzież rozważ zrobienie podwójnej porcji na większej blaszce.
Przepis znalazłam w książce „Nasi przedstawiciele polecają”, został przeze mnie zmodyfikowany. Zmniejszyłam ilość cukru, zastąpiłam go ksylitolem, użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej. Ciasto da się zrobić zarówno w TM31 jak i w TM5.
Kilka uwag odnośnie ciasta oraz jak powinno wyglądać na poszczególnych etapach znajdziesz w poniższym filmie. Zachęcam do subskrypcji mojego kanału na YouTube – jest tam wiele ciekawych przepisów nie publikowanych na blogu.
Ciasto bajaderka – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 150g ksylitolu lub cukru
- 500g mąki orkiszowej (typ od 450 do 720 na przykład taka) lub pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g twardego masła
- 2 jajka
- 220g dżemu wiśniowego 100% bez cukru
- 250g mleka roślinnego lub krowiego
- 250g bakalii (dowolnych na przykład rodzynki, orzechy, migdały)
- 50g rumu
- 100g czekolady mlecznej (ja używam takiej mlecznej kuwertury)
- 30g śmietany 30%
- połówki orzechów pecan lub włoskich do dekoracji
1. Do naczynia miksującego wsypać 150g ksylitolu lub cukru, zmiksować 20s/obr.10. Rozgrzać piekarnik do 170°C .
2. Do naczynia miksującego dodać 500g mąki orkiszowej lub pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 250g twardego masła, wymieszać 20s/obr.4.
3. Dodać 2 jajka, wymieszać 20s/obr.4, a potem wyrobić: 1min/.
4. Ciasto podzielić na dwie części i równomiernie je rozłożyć w blaszkach o wymiarach 25x30cm. Piec każdą część przez 20-25 minut w 170°C .
5. Jedną część upieczonego ciasta posmarować 220g dżemu wiśniowego.
6. Drugą upieczoną część ciasta pokroić na kawałki, włożyć je do naczynia miksującego i rozdrobnić – 3s/obr.6. Dodać 250g mleka roślinnego lub krowiego, 250g dowolnych bakalii, 50g rumu, wymieszać 10s/obr.3 lub do momentu gdy powstanie gładka masa z bakaliami (w razie wątpliwości zobacz na filmie jak powinna wyglądać). Gotową masę wyłożyć na ciasto posmarowane dżemem wiśniowym.
7. Do czystego naczynia miksującego włożyć 100g czekolady mlecznej, rozdrobnić 5s/obr.8. Dodać 30g śmietany min. 30%, podgrzać 3min/90°C /obr.2. Gotową polewę rozsmarować równomiernie na cieście. Udekorować orzechami.
Jak pysznie to wygląda 🙂 zaczynam zawałować, ze nie mam thermomixa 🙁
To kup 😉 Ale bez thermomixa też zrobisz bez problemu – wszystkie składniki możesz przecież zmiksować „klasycznie”. 🙂
wiem wiem 🙂
chodziło mi bardziej o to, ze dostrzegam coraz więcej zalet tego urządzenia
Co by o nim nie mówić, na pewno oszczędza dużo czasu. Ja natomiast mocno rozważam wolnowar, stwierdziłam, że to będzie idealny duet – szybki Thermomix i powolny wolnowar 😉
To ciasto to moje wspomnienie z dzieciństwa 🙂 lubię je pod każdą postacią, tutaj pięknie się prezentuje 🙂
Ja dopiero przy okazji tego przepisu dowiedziałam się, że bajaderka jest robiona z „resztek” innych ciast. Gotowanie to jednak świetna przygoda ;). Dzięki za miłe słowa. 🙂
Wygląda wspaniale!
I tak też smakuje 🙂 Dzięki za dobre słowo 🙂
przepysznie się prezentuje, chyba jeszcze takiego nie jadłam 😉
To musisz wypróbować przepis 😉 Ten rumowy zapaszek robi całą robotę 😉
Ależ narobiłaś mi smaka😉 gdy czytam Twoje przepisy żałuję że nie jestem szczęśliwa posiadaczką termomiksa
😉
Musi być pyszne! Wygląda cudownie! 🙂
nigdy nie robiłam koniecznie muszę zrobić 🙂
Oj koniecznie, jest wyśmienite 🙂
To prawda jest pyszne 🙂