Kolejne danie z kolekcji Dania z drobiu w jednym naczyniu. Fajna jest ta kolekcja, bo przepisy są łatwe, szybko mamy gotowy obiad, a wszystko faktycznie w obrębie naczynia miksującego, nawet Varomy nie trzeba wyjmować z szafki 😉 Próbowałam już kurczaka z ryżem, a teraz z czystym sumieniem polecam kurczaka z makaronem. W temacie modyfikacji – jeśli nie lubicie zapachu i smaku octu jabłkowego, zastąpcie go sokiem z cytryny. Następna sprawa to sos Worcestershire. Można go kupić w różnych miejscach, ale analiza składu pokazuje, że sosy te znacznie się od siebie różnią. A moja praktyka w tym temacie jest taka, że ten prawdziwy brytyjski, od którego ponadto nie zaczniecie świecić po nocach to ten od Lea&Perrins:
Nie da się go zastąpić ani magi ani inną vegetą, bo smak jest zdecydowanie inny. Ja swój kupiłam w Piotrze i Pawle, można go też dostać w internecie.
Poniżej przepis a jeszcze niżej filmik. I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.
Danie z kurczaka z makaronem i słodkim sosem BBQ – przepis na Thermomix
Składniki:
- 1-2 ząbki czosnku
- 60g cebuli
- 10g oliwy lub oleju
- 120g ketchupu
- 15g sosu Worcestershire (takiego jak tu)
- 15g octu jabłkowego lub soku z cytryny
- 15g musztardy
- 1 łyżeczka czerwonego sosu chili (chodzi o sos tego typu)
- 1/4 łyżeczki soli
- 400g piersi z kurczaka
- 400g wody
- 400g krojonych pomidorów z puszki lub słoika
- 1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego
- 200g makaronu np. rurki
- parmezan do posypania
1. 1-2 ząbki czosnku, 60 g cebuli – rozdrobnić 5s/obr.5. Przy pomocy kopystki zgarnąć składniki na dno naczynia. Dodać 10 g oliwy z oliwek, dusić 3min/120 stopni C/obr. 1.
2. Dodać 120 g ketchupu, 15 g sosu Worcestershire, 15 g octu jabłkowego lub soku z cytryny, 15 g musztardy, 1 łyżeczka czerwonego sosu chili, 1/4 łyżeczki soli – gotować 4min/120 stopni C/obr.1
3. Dodać 400 g piersi z kurczaka pokrojonych w 3cm kostkę, dusić 2min/120 stopni C/obroty wsteczne 0,5.
4. Wlać 400 g wody, 400 g krojonych pomidorów z puszki, 1 czubatką łyżkę koncentratu bulionu warzywnego, gotować 8 min/100 stopni C/obroty wsteczne 0,5.
5. Dodać 200 g makaronu np. typu penne rigate, zamiast miarki założyć koszyczek i gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu/100 stopni C/obr.wsteczne 0,5.
Podawać od razu, można posypać parmezanem.
[mailerlite_form form_id=2]