You are currently viewing Kurczak z makaronem i sosem BBQ – obiad w 30 minut
Danie z kurczaka Thermomania Thermomix

Kurczak z makaronem i sosem BBQ – obiad w 30 minut

Kolejne danie z kolekcji Dania z drobiu w jednym naczyniu. Fajna jest ta kolekcja, bo przepisy są łatwe, szybko mamy gotowy obiad, a wszystko faktycznie w obrębie naczynia miksującego, nawet Varomy nie trzeba wyjmować z szafki 😉 Próbowałam już kurczaka z ryżem, a teraz z czystym sumieniem polecam kurczaka z makaronem. W temacie modyfikacji – jeśli nie lubicie zapachu i smaku octu jabłkowego, zastąpcie go sokiem z cytryny. Następna sprawa to sos Worcestershire. Można go kupić w różnych miejscach, ale analiza składu pokazuje, że sosy te znacznie się od siebie różnią. A moja praktyka w tym temacie jest taka, że ten prawdziwy brytyjski, od którego ponadto nie zaczniecie świecić po nocach to ten od Lea&Perrins:

Sos worcestershire Thermomania Thermomix

 

Nie da się go zastąpić ani magi ani inną vegetą, bo smak jest zdecydowanie inny. Ja swój kupiłam w Piotrze i Pawle, można go też dostać w internecie.


Poniżej przepis a jeszcze niżej filmik. I zobacz od razu mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało.

Danie z kurczaka z makaronem i słodkim sosem BBQ – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 1-2 ząbki czosnku
  • 60g cebuli
  • 10g oliwy lub oleju
  • 120g ketchupu
  • 15g sosu Worcestershire (takiego jak tu)
  • 15g octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 15g musztardy
  • 1 łyżeczka czerwonego sosu chili (chodzi o sos tego typu)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 400g piersi z kurczaka
  • 400g wody
  • 400g krojonych pomidorów z puszki lub słoika
  • 1 czubata łyżka koncentratu bulionu warzywnego
  • 200g makaronu np. rurki
  • parmezan do posypania

1. 1-2 ząbki czosnku, 60 g cebuli – rozdrobnić 5s/obr.5. Przy pomocy kopystki zgarnąć składniki na dno naczynia. Dodać 10 g oliwy z oliwek, dusić 3min/120 stopni C/obr. 1.

2. Dodać 120 g ketchupu, 15 g sosu Worcestershire, 15 g octu jabłkowego lub soku z cytryny, 15 g musztardy, 1 łyżeczka czerwonego sosu chili, 1/4 łyżeczki soli – gotować 4min/120 stopni C/obr.1

3. Dodać 400 g piersi z kurczaka pokrojonych w 3cm kostkę, dusić 2min/120 stopni C/obroty wsteczne 0,5.

4. Wlać 400 g wody, 400 g krojonych pomidorów z puszki, 1 czubatką łyżkę koncentratu bulionu warzywnego, gotować 8 min/100 stopni C/obroty wsteczne 0,5.

5. Dodać 200 g makaronu np. typu penne rigate, zamiast miarki założyć koszyczek i gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu makaronu/100 stopni C/obr.wsteczne 0,5.
Podawać od razu, można posypać parmezanem.

[mailerlite_form form_id=2]



Dodaj komentarz