Calzone uwielbiam nawet bardziej niż pizzę, serio serio. Jeśli chcecie wypróbować coś innego – oto przepis na calzone przygotowane przy pomocy Thermomixa. U mnie z jajkiem i mozzarellą, ale możecie zrobić je na przykład z salami i sosem czosnkowym czy z czym tam lubicie. Przepis poniżej oraz filmowa podpowiedź jak to posklejać, żeby się trzymało oraz co się stanie gdy jednak źle posklejamy 😉
Calzone z mozzarellą i jajkiem „Włoskie smaki” – przepis na Thermomix
Składniki:
- 220g ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 20g świeżych drożdży
- 400g mąki chlebowej (czyli minimum typ 720) orkiszowej lub pszennej
- 50g oliwy lub oleju
- 1 łyżeczka soli
- 300g mozzarelli
- 250g pomidorów
- 100g szynki
- bazylia do smaku
- 4 jajka
1. Przygotowujemy ciasto
220 g ciepłej wody, 1 łyżeczka cukru, 20 g świeżych drożdży mieszamy 20s/obr.2.
400 g mąki chlebowej, 30 g oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli – wyrobić 2 min/interwał.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić na 2h do wyrośnięcia.
2. Przygotowujemy nadzienie
300 g mozzarelli rozdrobnionej lub w kawałku po rozdrobnieniu przełożyć do osobnego naczynia, następnie 250 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki, 20 g oliwy z oliwek, 1 szczypta soli – rozdrabniamy 2s/obr.5. Pomidory odsączamy w koszyczku. Mieszamy pomidory, ser, 100 g szynki i bazylię (lub inne lubiane zioła).
3. Tworzymy calzone
Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Brzegi zwilżamy wodą. Na środek każdego wykładamy 1/4 nadzienia, w środku robimy dołek, wbijamy jajko i zlepiamy brzegi ciasta – jak to zrobić żeby się udało i na co zwrócić uwagę?
4. Pieczenie
Calzone układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika na 20-25 minut, temperatura 200 stopni C.