fbpx

Zastanawiasz się czasami co dać dziecku, żeby zjadło w szkole? Co zabrać ze sobą na wycieczkę jako bezproblemową przekąskę? Przez bezproblemową mam na myśli coś co się nie kruszy, nie klei, nie kapie i nie wysycha ;).



Jeśli jeszcze do tego lubisz daktyle, orzechy laskowe i czekoladę – to jest przepis dla Ciebie. Bez cukru, bez mąki pszennej. Jest taka kolekcja na cookidoo – Śniadanie ucznia – moja ulubiona 😉 Prawie nic tam nie muszę modyfikować, bo większość przepisów jest bez cukru i bez mąki pszennej, z użyciem możliwie najzdrowszych składników. Na pewno jeszcze nie raz do tej kolekcji wrócę i kilka przepisów Ci przedstawię, a tymczasem zobacz jaki super przepis na domowe batoniki – zdrowe i sycące, nadziane kremem łudząco podobnym w smaku do nutelli (tylko, że o niebo zdrowszym 😉 ).

Moja modyfikacja była jedna – o wiele mniej posłodziłam i nie miodem (szkoda go do pieczenia i gotowania, bo traci wszystkie swoje właściwości zdrowotne) a syropem daktylowym.

Zobacz poniższy filmik – zaobserwuj jak rozwałkować, pokroić i nadziać ciasto :).

Batoniki z nadzieniem czekoladowo – orzechowym (a’la nutella)

Składniki:

1. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę, odważyć do niej 100g suszonych daktyli bez pestek i zalać je 300g gorącej wody. Odstawić na conajmniej 2 godziny.

2. Rozgrzać piekarnik do 170°C .

3. Do naczynia miksującego włożyć 80g orzechów laskowych, zmielić 15s/obr.10. Dodać namoczone i odsączone daktyle, 80g mleka, 20g syropu daktylowego lub miodu i 20g kakao, zmiksować 10s/obr.8.

4. Zgarnąć składniki na dno naczynia miksującego, ponownie miksować 10s/obr.8. Powstałą masę przełożyć do miski, umyć naczynie miksujące.

5. Do naczynia włożyć 100g miękkiego masła, dodać 30g jogurtu (przepis na domowy jogurt tutaj) i 40g syropu daktylowego lub miodu, wymieszać 10s/obr.2.

6. Dodać 1 jajko i 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii, wymieszać 10s/obr.2.

7. Dodać 200g mąki orkiszowej lub pszennej, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 80g płatków owsianych, wymieszać 30s/obr.4.

8. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie (lub stolnicy) na kształt prostokątu mniej więcej o wymiarach 40x20cm. Pokroić na 8 równych części (w razie wątpliwości zobacz na filmiku jak pokroić ciasto). Na środku każdej części ułożyć nadzienie – mniej więcej po łyżce na kawałek ciasta. Sklejać ciasto wraz z nadzieniem wzdłuż dłuższego boku. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do zamrażalnika na 15 minut.

9. Następnie piec 20 minut w 170°C .

Z tego przepisu wyjdzie 8 batoników.

batoniki z nadzieniem jak nutella jak zrobić thermomania thermomix



[mailerlite_form form_id=2]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.