You are currently viewing Ciasto daktylowo kawowe z polewą czekoladową

Ciasto daktylowo kawowe z polewą czekoladową

Od jakiegoś czasu, a tak konkretniej to od czasu gdy za oknami jest tak zimno, mam ochotę na słodkie ciemne ciasto z polewą czekoladową. Ciasto daktylowo kawowe z polewą czekoladową to spełnienie moich wszystkich marzeń.

Posłodzone samymi daktylami, z dodatkiem kawy rozpuszczalnej, do tego bardzo czekoladowa polewa i jestem zachwycona. Ciasto bardzo fajnie kroi się na kawałki, z podanych składników wyjdzie 10 porcji tej ambrozji.

W ogóle stosunkowo niedawno odkryłam kawę rozpuszczalną jako dodatek do ciast i deserów, a sprawdza się doskonale – bo ma mocno skoncentrowany smak, więc wystarczy dodać jej odrobinę, a podkręci smak i aromat. Spróbowałam tego ciasta jeszcze przed dodaniem polewy i już smakowało głęboko czekoladowo pomimo, że nie było tam ani kakao ani czekolady. Polecam, nie bój się eksperymentować z nowymi składnikami.

Ciasto daktylowo kawowe z polewą czekoladową
Ciasto daktylowo kawowe z polewą czekoladową

Ciasto daktylowo kawowe z polewą czekoladową – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g suszonych daktyli bez pestek
  • 1,5 łyżki rozpuszczalnej kawy (granulek)
  • 300g wody
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 200g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 50g śmietany min. 30%

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

1. Do naczynia miksującego wsypać daktyle, kawę rozpuszczalną, wlać wodę – gotować 8min/100°C/obr.1.

2. Przez otwór w pokrywie wsypać czubatą łyżeczkę sody rozpuszczalnej, wymieszać 5s/obr.3. Poczekać 5 minut.

3. Po 5 minutach zawartość naczynia zmiksować na gładką masę – 30s/obr.8. Przelać do miski, odstawić, umyć naczynie miksujące.

4. Do naczynia miksującego włożyć masło, miksować 1min/obr.3. Ustawić kolejne miksowanie – przez otwór w pokrywie dodawać jajka – 2min/obr.3.

5. Do naczynia miksującego dodać mąkę i wcześniej przygotowaną mieszankę daktylowo-kawową, wymieszać 30s/obr.3.

6. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki o średnicy około 20 cm. Piec w 180°C przez 50 minut – przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

7. Polewa: do naczynia miksującego dodać czekoladę, zmiksować 10s/obr.8. Dodać śmietanę, podgrzać 5min/50°C . Polewę wylać na przestudzone ciasto.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Do rondelka wsypać daktyle, kawę rozpuszczalną, wlać wodę – gotować kilka minut.

2. Wsypać czubatą łyżeczkę sody rozpuszczalnej, wymieszać. Poczekać 5 minut. Zblendować zawartość rondelka na gładką masę.

3. Przy pomocy miksera ubić masło do białości. Ciągle miksując dodawać kolejno jajka, ubijać aż składniki się połączą.

4. Dodać mąkę i wcześniej przygotowaną mieszankę daktylowo-kawową, wymieszać dokładnie.

5. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki o średnicy około 20 cm. Piec w 180°C przez 50 minut – przed wyjęciem ciasta sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.

6. Polewa: czekoladę i śmietanę podgrzewać na małym ogniu – do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Polewę wylać na przestudzone ciasto.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z Australian Women Weekly. Przepis został zmodyfikowany.

Ciasto daktylowo kawowe z polewą czekoladową
Ciasto daktylowo kawowe z polewą czekoladową



Dodaj komentarz