You are currently viewing Ciabatta – idealny przepis na Thermomix

Ciabatta – idealny przepis na Thermomix

Ciabatta to włoski biały chleb, zrobiony z mąki pszennej z dodatkiem drożdży. Skórka powinna być chrupiąca, a środek mięsisty i z dużymi porami w strukturze. Zapach ciabatty jest niesamowity 🙂

Aby osiągnąć taki właśnie efekt ciasto musi wyrastać odpowiednio długo, ale poza tym jest naprawdę prosty – zobaczcie jak łatwo zrobić włoskie chlebki przy pomocy Thermomixa. U mnie oczywiście w wersji z mąki orkiszowej. 🙂


Ciabatta – „Kuchnia śródziemnomorska” – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 300g wody
  • 25g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 10g soli

1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże i cukier (u mnie cukier trzcinowy), podgrzać 2min/37 stopni C/obr.2.

Ciabatta Thermomania Thermomix

2. Dodać 500g mąki i 10g soli – wyrobić ze zdjętą miarką – 3min/interwał. Ciasto (które będzie bardzo klejące i takie ma być – nie podsypujcie go mąką) przekładamy do natłuszczonej miski (a miskę natłuszczamy, żeby potem było łatwiej z niej wyjąć ciasto). Miskę przykrywamy folią spożywczą i ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub do momentu gdy podwoi swoją objętość.

Ciabatta Thermomania Thermomix
Ciabatta Thermomania Thermomix

3. Ciasto przełożyć na papier do pieczenia, jeśli się klei wystarczy posmarować dłonie olejem. Rozciągnąć je (nie wałkować) rękami aby uzyskać prostokąt o wymiarach 30x35cm. Złożyć 1/3 prostokąta do środka (od prawej strony), następnie złapać lewą stronę ciasta i przykryć całość tworząc długi i wąski prostokąt. Wierzch posypać mąką i przykryć ściereczką, pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny.

Ciabatta Thermomania Thermomix
Ciabatta Thermomania Thermomix
Ciabatta Thermomania Thermomix

4. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Ostrym nożem przekroić ciasto na 4 równe prostokąty. Rozłożyć je na papierze do pieczenia tak, żeby się nie stykały.

Ciabatta Thermomania Thermomix
Ciabatta Thermomania Thermomix
Ciabatta Thermomania Thermomix

5. Przed włożeniem do piekarnika ciasta włożyć do niego dwie kostki lodu lub ostrożnie spryskać wodą (przy pomoc spryskiwacza) – wtedy będziemy piec z parą co spowoduje, że skórka będzie chrupiąca.

6. Piec 15 minut w 220 stopniach, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Jeśli wiecie, że Wasz piekarnik często przypala ciasta jeśli ustawiacie temperaturę taką jak w przepisie ustawcie o 10 stopni niższą i zaglądajcie, ciabatty mają być zarumienione ale nie spieczone.

ciabatta
ciabatta posmarowana masłem



 

Dodaj komentarz