fbpx

To jest takie danie, na które cała moja rodzina czekała niecierpliwie przychodząc co chwilę do kuchni i patrząc mi na ręce, ostatecznie zasiedli do stołu i wymownie się na mnie zagapiali.


Jakże proste a jakże zaskakujące i smaczne, jeśli lubisz cheeseburgery, to na pewno pokochasz ten przepis.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Ciasto cheeseburger – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 220g wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (mój ulubiony to ten)
  • 20g świeżych drożdży
  • 400g mąki orkiszowej (na przykład takiej) lub pszennej
  • 30g oliwy lub oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy i zioła do doprawienia mięsa
  • 500g mięsa mielonego (lub w kawałkach do posiekania w Thermomix)
  • 50g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g lub więcej pieczarek
  • 300g żółtego sera
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu bbq (przepis tu) lub musztardy (przepis tu)
  • mleko do posmarowania wierzchu ciasta

1. Przygotowujemy ciasto na pizzę: do naczynia miksującego wlać 220g wody, dodać odrobinę cukru trzcinowego i 20 świeżych drożdży – wymieszać 20s/obr.2 Dodać 400g mąki orkiszowej lub pszennej, 30g oliwy lub oleju i 1 łyżeczkę soli, wyrobić ciasto – 2min/interwał. Wyjąć z naczynia miksującego i odstawić do wyrośnięcia.

2. W tym czasie zmielić 500g mięsa – drobiowego, wieprzowego, wołowego lub mieszanego, razem z 50g cebuli, 2 ząbkami czosnku, szczyptą pieprzu, łyżeczką soli i innymi ulubionymi przyprawami – 12s/obr.6 lub gotowe mielone mięso wymieszać z przyprawami i posiekaną cebulą i czosnkiem. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 180 stopni C.

3. Mięso szybko przesmażyć na patelni, przełożyć do miski.

4. 100g pieczarek pokroić na plasterki i obsmażyć, aż odparuje z nich większość soku.

5. Ciasto podzielić na mniejszą i większą część. Większą część rozwałkować w duże koło, tak żeby wystarczyło do pokrycia dna i boków tortownicy o średnicy 24 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 24 cm). Na cieście ułożyć wcześniej podsmażone mięso. Na mięsie połowę sera, następnie ketchup, ogórki konserwowe, pieczarki, sos bbq lub musztardę i resztę żółtego sera. Mniejszą część ciasta rozwałkować lub rozciągnąć aby przykryć całość, zawinąć brzegi ciasta i je skleić. Wierzch posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem.

6. Piec 30 minut w 180 stopniach C.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Monika pisze:

Mmmm wygląda super 🙂 i w ten o to sposób, mam pomysł ma obiadek 🙂 dziękuję pięknie za przepis 🙂

Thermomania pisze:

Bardzo proszę i życzę bardzo smacznego 🙂