Razowy chlebek bananowy ugotowany na parze to deser idealny. Zdrowy, sycący, z samych najlepszych składników. Ponieważ został ugotowany na parze jest bardzo wilgotny i długo pozostaje świeży.
Można go przyrządzić w wersji wegańskiej i niewegańskiej (czyli dodać jajko do ciasto lub z niego zrezygnować). Uda się w każdym parowarze, jedyne wyzwanie to znalezienie odpowiedniej foremki.
Pierwsze testy tego przepisu w moim domu okazały się wielkim sukcesem, jedyny minus był taki, że chlebek jest tak sycący, że jedliśmy go przez kilka dni. Na szczęście nic nie stracił w tym czasie – ani w smaku ani w wyglądzie. Zdradzę Ci, że trzymałam go w lodówce, zawiniętego w ścierkę. Możesz też go pokroić na plastry i zamrozić.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 180, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Razowy chlebek bananowy na parze – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 75g oleju kokosowego
- 150g cukru trzcinowego
- 200g mleczka kokosowego
- 2-3 banany (najlepiej mocno dojrzałe)
- 280g mąki orkiszowej lub pszennej razowej (typ 1850)
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 80-100g jagód, borówek lub innych owoców (świeżych lub mrożonych)
- 1000g wody
1. Do naczynia miksującego włożyć 60g oleju kokosowego, dodać 150g cukru trzcinowego, podgrzać 4min/70°C/obr.3.
2. Do naczynia miksującego wlać 200g mleczka kokosowego, dodać 2-3 dojrzałe banany, wymieszać 15s/obr.5. Zawartość naczynia zgarnąć na dno.
3. Dodać 280g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 duże jajko, szczyptę soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego – wymieszać 20s/obr.3. Jeśli część ciasta się nie wymiesza, wystarczy kilka razy przemieszać ją przy pomocy kopystki lub szpatułki.
4. Ciasto przełożyć do nasmarowanej olejem kokosowym foremki pasującej rozmiarem do Varomy – ja używam małej metalowej keksówki. Umyć naczynie miksujące.
5. Do naczynia miksującego wlać 1000g wody, założyć nakładkę Varoma, włożyć do niej foremkę z ciastem. Wierzch ciasta udekorować owocami.
6. Gotować na parze 55min/Varoma/obr.2.
7. Wyjąć foremkę z przystawki Varoma, odstawić na kilka minut do ostudzenia a następnie wyjąć ciasto. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Jeśli chcesz ten chlebek przygotować bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Wymieszaj dokładnie olej kokosowy z cukrem.
2. Do misy miksera dodać 200g mleczka kokosowego, dodać 2-3 dojrzałe banany, zmiksować krótko na wolnych obrotach.
3. Dodać 280g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 duże jajko, szczyptę soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, zmiksować do połączenia się składników.
4. Ciasto przełożyć do nasmarowanej olejem kokosowym foremki pasującej rozmiarem do misy parowara – ja używam małej metalowej keksówki.
5. Wierzch ciasta udekorować owocami.
6. Gotować na parze 1h.
7. Wyjąć foremkę z parowara, odstawić na kilka minut do ostudzenia a następnie wyjąć ciasto. Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z cookidoo.thermomix.com. Przepis został zmodyfikowany.
Zobacz jaka jest konsystencja ciasta na filmiku i tak dobierz ilość mąki/mleka żeby było podobnie. 🙂