fbpx

Zdjęcie tego ciasta na cookidoo.pl przyciągnęło mój wzrok niczym magnes, od razu wiedziałam, że się do niego przymierzę. Udało się idealnie pomimo moich zwyczajowych modyfikacji (zastąpiłam mąkę pszenną mąką orkiszową i cukier biały cukrem trzcinowym i ksylitolem), kroiło się świetnie, każdy kawałek przystrojony bitą śmietaną i truskawką wyglądał jak milion dolarów. Nie przewidziałam tylko jednego – wyszło go naprawdę dużo, cała wielka blacha, więc postało w lodówce przez 3 dni i nadal było pyszne. Zdecydowanie trzeba je robić na weekend gdy spodziewamy się gości 😉 Zobaczcie w poniższym filmie jak się do tego ciasta zabrać i co po kolei się dzieje. Smacznego 🙂



Ciasto z pianką truskawkową z kolekcji „Truskawki – proste i pyszne desery ” – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 110g ksylitolu lub cukru
  • 6 jajek
  • 180g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20g kakao
  • 50g oleju
  • 170g wody
  • 150g galaretki truskawkowej (2 opakowania)
  • 500g truskawek
  • 500g schłodzonej śmietany kremówki (min. 30% tłuszczu)

1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na pokrywie naczynia miksującego ustawić miskę, odważyć do niej cukier lub ksylitol – 110g, odstawić. Założyć motylek, do suchego i czystego naczynia wlać białka z 6 jajek, ubijać bez założonej miarki 2min/obr.3,5. Kolejne ubijanie – 3min/obr.3 – w tym czasie przez otwór w pokrywie stopniowo dodawać 6 żółtek i wcześniej odważony ksylitol lub cukier. Dodać 100g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać 10s/obr.2. Dodać 80g mąki orkiszowej lub pszennej, 20g kakao i 50g oleju – wymieszać 10s/obr.3, następnie zdjąć motylek. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 30x24x6 cm. Piec 20-25minut w 180 stopniach C. Następnie studzić przez 15 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie wyjąć i odstawić na conajmniej 1 godzinę.

2. Do czystego naczynia wlać 170g wody, 150g słodzonej galaretki w proszku (2 opakowania) – u mnie bez cukru więc uzupełniam ksylitolem do 150g. Gotować 3min/100 stopni C/obr.2. Dodać 200g truskawek, zmiksować 20s/obr.6-10 (stopniowo zwiększać). Masę przelać do miseczki, ostudzić, wstawić do lodówki na 20-25 minut, umyć naczynie miksujące.

3. Założyć motylek, do naczynia miksującego wlać 500g schłodzonej śmietany min.30%, ubijać bez założonej miarki do uzyskania odpowiedniej konsystencji na obr.3 (w tym przypadku 2min50s). Wymieszać 15s/obr.2, przez otwór w pokrywie wlewać masę truskawkową. Zdjąć motylek.

4. Na ostudzonym cieście ułożyć przekrojone na pół truskawki, następnie ostrożnie zalać je pianką truskawkową, wyrównać powierzchnię kopystką. Odstawić do lodówki na minimum 4 godziny.