Pozostając w temacie zielonych zup i potraw mam dla Ciebie przepis na zupę krem z zielonego groszku. Przepis jest maksymalnie prosty i ułatwiający życie czyli to co lubię najbardziej.
Niepowtarzalny smak tej zupie nadaje połączenie korzenia selera z groszkiem. U mnie oczywiście nie ma rozmrażania groszku, kto by miał czas na takie zabiegi. 😉 Mrożony groszek trafia od razu do naczynia miksującego i doskonale się gotuje. Dodatkiem do zupy są gotowane na parze brokuły, które uwielbiam.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Zupa krem z zielonego groszku – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 100g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 100g pora
- 20g oliwy z oliwek lub oleju
- 100g korzenia selera
- 350g groszku mrożonego (nie trzeba rozmrażać)
- 450g wody
- 2 łyżeczki soli
- 400g różyczek brokuła
- 50g śmietany ryżowej lub innej ulubionej
1. Do naczynia miksującego włożyć 100g cebuli pokrojonej na kawałki, 1 ząbek czosnku, 100g pora (ja dodaję także zieloną część) i 20g oliwy z oliwek lub oleju, posiekać 4s/obr.4. Zgarnąć zawartość naczynia w dół, ustawić duszenie 7min/120°C/obr.1.
2. Do naczynia dodać 100g korzenia selera pokrojonego na kawałki, 350g zielonego mrożonego groszku (nie trzeba go rozmrażać), 450g wody, 1 łyżeczkę soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 400g różyczek brokuła, posypać je łyżeczką soli, nałożyć pokrywkę, gotować na parze 20min/Varoma/obr.1.
3. Zdjąć przystawkę Varoma. Do naczynia miksującego wlać 50g śmietany roślinnej lub innej ulubionej, założyć miarkę, miksować 2min/obr.10.
4. Podawać od razu w towarzystwie ugotowanego na parze brokuła.
Jeśli chcesz zrobić tę zupę bez użycia urządzenia wielofunkcyjnego ugotuj wszystkie składniki w garnku, a następnie zmiksuj przy pomocy blendera.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.