You are currently viewing Proste, szybkie i wilgotne ciasto jabłkowo – dyniowe

Proste, szybkie i wilgotne ciasto jabłkowo – dyniowe

Bardzo, ale to bardzo zaskoczyło mnie to ciasto. Było to zaskoczenie pozytywne. Zrobiłam je na szybko, bo miałam składniki, a wystarczyło je zmiksować i wszystko włożyć do piekarnika. Do tego testowanie przypadło gościom. Porcje ciasta trafiły na talerze, widelczyki wbite w ciasto, pierwsze porcje trafiły do ust i nagle zaległa cisza. Jedzą, jedzą, oczy przymykają. Ciasto boskie, serio, boskie. Zdrowe, pyszne, koniecznie je zrób. Nawet jeśli nie lubisz dyni, mój mąż też nie lubi, ale ciasto jadł na wyścigi z gośćmi. 🙂


Wilgotne ciasto jabłkowo – dyniowe z rodzynkami i płatkami owsianymi – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 100g oleju lub oliwy (używam zazwyczaj oleju który nie zmieni zapachu i smaku ciasta na przykład takiego)
  • 50g orzechów pecan lub orzechów włoskich
  • 300g dyni (moja ulubiona to bardzo owocowa i świeża w smaku i zapachu dynia butternut)
  • 200g jabłek
  • 150g płatków owsianych
  • 100g rodzynek
  • 100g cukru trzcinowego (mój najulubieńszy w smaku i zapachu karmelowy to ten)
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego (zwróć uwagę na jakość cynamonu, chińskie podróbki nadadzą ciastu gorycz)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 5 jajek
  • 200g mąki orkiszowej (w tym cieście użyłam mąki typ 1050 – kupuję ją w rossmannie) lub pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g ksylitolu lub cukru, erytrolu czy cukru kokosowego (co kto lubi)
  • 50g masła
  • 60g serka kremowego typu philadelphia (chodzi o serek takiego typu) – możesz użyć serka kremowego dowolnej innej marki, np. piątnicy, turka czy też po prostu zastąpić go mascarpone
  • 10g soku z cytryny

1. Rozgrzać piekarnik do 170°C.

2. Do naczynia miksującego dodać orzechy, uprażyć je 5min/Varoma/obr.1. Następnie je rozdrobnić – 5s/obr.4. Przełożyć je  do miseczki i odstawić, będą potrzebne do dekoracji ciasta.

3. Do naczynia miksującego włożyć pokrojoną na kawałki i obraną dynię oraz jabłka ze skórką (odpestkowane, pokrojone w ćwiartki) – rozdrobnić 7s/obr.5. Ściągnąć zawartość naczynia na dno i znowu posiekać 3s/obr.5.

4. Dodać płatki owsiane, rodzynki, cukier trzcinowy, olej, przyprawy i jajka, wymieszać 10s/obr. wsteczne 4.

5. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać 10s/obr. wsteczne 4.

6. Ciasto przełożyć do dużej tortownicy (średnica 26 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej na przykład bułką tartą lub kaszą manną. Piec 55 minut w 170°C.

7. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na 15 minut aby przestygło, następnie wyjąć z tortownicy i studzić na kratce.

8. Zrobić polewę: do czystego i suchego naczynia wsypać ksylitol (lub ewentualnie cukier), zmielić 20s/obr.10. Zawartość naczynia ściągnąć na dno przy pomocy szpatułki. Dodać miękkie masło, serek i sok z cytryny, wymieszać 30s/obr.4. Masą posmarować wierzch ciasta. Udekorować wcześniej uprażonymi orzechami.

Inspiracją do powstania wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk, przepis został zmodyfikowany.

Proste, szybkie i wilgotne ciasto jabłkowo - dyniowe Thermomix Thermomania



Ten post ma 6 komentarzy

  1. Magda

    a kiedy dodać olej?, w składnikach jest a nie ma w przepisie

    1. Thermomania

      Już poprawiłam 🙂 Wtedy kiedy cukier trzcinowy i przyprawy. Dzięki za czujność 🙂

      1. Joanna Donasia Sasin

        Mi wyszlo wspaniale dzieki za inspiracje dopiero startuje i ucze sie na Twoich filmach Dobra robota 🤗😙👏

  2. Ewa Kondys

    100% zakalec 🙁

    1. Thermomania

      Za krótko piekłaś. Twój piekarnik na piecze inaczej niż mój. Jeśli po wyjęciu z piekarnika oklapło i zrobiła się klucha to na pewno za krótko siedziało w cieple. Ja tak kiedyś się wściekałam na chlebek bananowy, co go piekłam jak w przepisie to mi wychodziła masakra, aż w końcu raz nastawiłam na 20 minut dłużej i wyszło. Musiała się widocznie struktura ciasta utrwalić. Także jeśli jeszcze chcesz robić drugie podejście to zdecydowanie wydłuż czas pieczenia, ewentualnie taki wariant – termoobieg, 160 stopni i o 20 minut dłużej – obserwować czy wierzch się za bardzo nie przypala. I na te ostatnie 20 minut podkręć temperaturę do 170 stopni żeby się wszystko zapiekło.

Dodaj komentarz