Letnie koktajle z miodem Manuka to coś co ostatnio, w związku z wysypem owoców i upałami, robię i spożywam prawie codziennie. Poniżej znajdziesz przepis na trzy różne koktajle a przy okazji kilka słów na temat samego miodu.
Miodu jako takiego (oczywiście mam na myśli prawdziwy miód a nie sztuczniak zrobiony z rafinowanego cukru) nikomu przedstawiać nie trzeba ani zachwalać jego prozdrowotnych właściwości.
Do tej pory w moim domu gościły miody polskie, a to spadziowy, a to malinowy, a to wielokwiatowy. Jednak któregoś razu będąc w sklepie ze zdrową żywnością wypatrzyłam miód Manuka. Ponieważ jestem wiecznie ciekawa nowości kupiłam mały słoiczek – to jest świetny produkt!
Co to w ogóle jest ta manuka? Posłużę się informacjami ze strony producenta miodów. Otóż są to krzewy rosnące w Nowej Zelandii, które mają unikalne właściwości lecznicze – rdzenni mieszkańcy Nowej Zelandii – Maorysi, oraz pierwsi osadnicy mieli w zwyczaju żuć młode pędy krzewu manuka i pić napój z jego nasion by leczyć czerwonkę i biegunki. Liście parzone w wodzie pomagały łagodzić dolegliwości przewodu moczowego i gorączkę. Natomiast wywar z kory stosowano do łagodzenia zaparć i kolek, uśmierzania obrzęków oczu i skutków oparzeń. Stosowano go także jako środek uspokajający i pomagający w zasypianiu.
Odkąd zaobserwowano, że spożywanie miodu Manuka niesie za sobą pewne korzyści, przeprowadzono wiele badań, które zaowocowały odkryciem substancji o nazwie methylglyoxal (w skrócie MGO). Zauważono, że związek ten naturalnie występuje w miodach Manuka w znacznych ilościach, niespotykanych w żadnym innym produkcie spożywczym.
Zawartość methylglyoxalu w miodzie Manuka może być nawet do kilkuset razy wyższa niż w innych produktach spożywczych. Dodatkowo w połączeniu z innymi składnikami miodu (m.in. z polifenolami) działaja synergicznie. Oznacza to, że razem mają mocniejsze działanie niż suma ich działań osobno.
Jak zaczęłam czytać w internecie na ten temat to zorientowałam się, że są też cukierki na gardło czy pasty do zębów z tym miodem. Zresztą zajrzyj sobie tutaj i zobacz jakie tam cuda są.
Czas na przepisy na wyśmienite, zdrowe i sycące letnie koktajle z miodem Manuka.
Koktajl borówkowy z miodem Manuka
Składniki:
- 1 banan
- 130g borówek (spora garść)
- 10g miodu Manuka
- 5g płatków owsianych
- 250g mleka owsianego
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę, jeśli używasz urządzenia wielofunkcyjnego – 30s/obr.8. Pić od razu bo koktajl po pierwsze gęstnieje (dodatek płatków owsianych) a po drugie pod wpływem powietrza zmienia kolor.
Koktajl malinowy z miodem Manuka
Składniki:
- 1 banan
- 150g malin
- 10g miodu Manuka
- łyżka błonnika witalnego
- 250g mleka kokosowego
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę – jeśli używasz urządzenia wielofunkcyjnego – 30s/obr.8 .
Koktajl truskawkowy z miodem Manuka
Składniki:
- 1 banan
- 150g truskawek
- 10g miodu Manuka
- łyżka błonnika jabłkowego
- 250g mleka owsianego waniliowego
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę – jeśli używasz urządzenia wielofunkcyjnego – 30s/obr.8 .