Zdarza mi się całkiem często, że planuję obiad w taki sposób, aby nadawał się nie tylko do zjedzenia od razu, ale także do zabrania na drugi dzień do pracy. I taka właśnie jest sałatka z kurczakiem i ziemniakami.
Nie wymaga skomplikowanych przygotowań ani trudnych do zdobycia składników, po prostu kurczak i ziemniaki ugotowane na parze, z dodatkiem genialnego sosu i sałatą z pomidorem. Cudowna prostota!
Sałatka z kurczakiem i ziemniakami – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 50g oliwy z oliwek lub oleju
- 1,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 4 łyżeczki soli
- 2 szczypty czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można też dodać świeżą, drobno posiekaną)
- 800g piersi z kurczaka
- 500g wody
- 650g ziemniaków
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 200g pomidorków cherry
- 100g rukoli lub innej sałaty
1. Do naczynia miksującego wlać oliwę z oliwek lub olej, dodać paprykę, 2 łyżeczki soli, pieprz i tymianek, wymieszać 20s/obr.8. 3 łyżki sosu odlać do miseczki i odstawić. Do pozostałego sosu dodać pieprz cayenne i pietruszkę, wymieszać 5s/obr.3.
2. Piersi z kurczaka pokroić w sporą kostkę (ok. 2cm), włożyć do naczynia miksującego i wymieszać 10s/obroty wsteczne 1. Kurczaka wraz z sosem/marynatą przełożyć do miski i wstawić do lodówki na około 15 minut.
3. W tym czasie do naczynia miksującego wlać 500g wody, wsypać 2 łyżeczki soli, włożyć koszyczek i do niego odważyć ziemniaki – obrane i pokrojone w kostkę (1-2 cm).
4. Nałożyć przystawkę Varoma, zamarynowanego kurczaka ułożyć w dolnej i górnej części przystawki, przykryć, gotować na parze- 25min/Varoma/obr.1.
5. Jeśli sałatkę chcesz jeść na ciepło – zdejmij Varomę i odstaw ją na bok bez zdejmowania pokrywki. Wyjmij koszyczek przy pomocy kopystki. Płyn z gotowania przelej do miski lub kubka, za chwilę się nam przyda. Do naczynia miksującego dodać wcześniej odlane 3 łyżki sosu, dolać do nich 100g płynu z gotowania, sok z cytryny i bazylię, wymieszać 3s/obr.3.
6. Ziemniaki wymieszaj z pomidorkami cherry pokrojonymi w ćwiartki i sałatą. Jeśli chcesz jeść sałatkę od razu, polej ją sosem. Podawaj razem z kurczakiem. Jeśli chcesz ją zjeść na zimno, zachowaj sos i polej nim sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego!
Inspirację do powstania tego wpisu był przepis z książki „Dobry smak na każdym poziomie”. Przepis został zmodyfikowany.
[mailerlite_form form_id=2]