Przygotuj się na szok 🙂 Bo to jest właśnie stan w jakim znajduje się każdy, kto próbuje tego ciasta 😉 Przepis znalazłam w książce dedykowanej Thermomixowi 21 czyli modelowi sprzed ponad 15 lat. Lecz jakie cuda są w tej książce – nazywa się „Nowoczesne gotowanie” i została wydana w 2003 roku.
Zawiera setki przepisów na wszelkie cuda z Thermomixa, owszem, niektóre są przestarzałe, a wszystkie wymagają dostosowania do nowego Themomixa. Lecz jakie to są przepisy! Cuda! Zdjęć nie ma prawie wcale, na każdej stronie po kilka genialnych receptur, spodziewaj się że wiele, bardzo wiele z nich wkrótce pojawi się na blogu.
W przepisie wprowadziłam całkiem sporo modyfikacji, poza moimi zwyczajowymi – mąka pszenna na orkiszową, cukier na ksylitol, znasz to już przecież. Wiem, że to ciasto się uda i cała rodzina i wszyscy Twoi goście zjedzą je ze smakiem – wyjdzie go spora blacha, zapas w sam raz na kilka dni lub na większą imprezę. Smakuje świetnie jutro, pojutrze i popojutrze. 😉
Nakręciłam dla Ciebie poniższy filmik o tym, jak zrobiłam takie ciasto, obejrzyj go aby przepis stał się dla Ciebie jasny i czytelny.
Kruche ciasto z masą śliwkową i kruszonką
Składniki:
- 590g mąki orkiszowej lub pszennej (ja używam takiej mąki orkiszowej)
- 2 łyżki kaszy mannej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 330g ksylitolu lub cukru (polecam ten ksylitol i ten cukier trzcinowy)
- 300g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 800g wypestkowanych śliwek węgierek
- 1 budyń waniliowy
- 3 białka
1. Do naczynia miksującego wsypać 450g mąki, 2 łyżki kaszy mannej i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, wymieszać 4s/obr.4.
2. Rozgrzać piekarnik do 180°C .
3. Dodać 130g ksylitolu lub cukru i 200g miękkiego masła, posiekać 7s/obr.5. Dodać 3 żółtka i 2 łyżki śmietany, wyrobić ciasto 30s/obr. 4.
4. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (około 40x25cm), wyrównać powierzchnię ciasta dłońmi. Podpiec w piekarniku – 10min w 180°C. Po tym czasie wyjąć ciasto, pozostawić włączony piekarnik.
5. Do naczynia włożyć 800g wypestkowanych śliwek węgierek, dodać opakowanie budyniu waniliowego, 3 białka i 100g cukru trzcinowego lub ksylitolu – zmiksować 5s/obr.8. Założyć motylek i gotować 5min/100°C /obr.2. Masę odstawić na 10min do przestudzenia, następnie przelać na podpieczone ciasto.
6. Do czystego naczynia miksującego dodać 140g mąki pszennej lub orkiszowej, 100g masła i 100g ksylitolu lub cukru, posiekać – 18s/obr.5. Dodać czubatą łyżeczkę mąki i utrzeć – 5s/obr. 4.
7. Posypać ciasto kruszonką. Piec 60 minut w 170°C z włączonym termoobiegiem.