Nie zawsze mam ochotę na pieczenie i komponowanie wymyślnych przepisów. Zresztą często okazuje się, że wystarczy połączyć kilka prostych składników, żeby powstało coś naprawdę pysznego. Tak właśnie było z truflami – wyszły przepyszne, wyglądają jak milion dolarów i już wiem, że będą moim popisowym deserem.
Jestem pewna, że nikt nie uwierzy jak łatwo je zrobić – udadzą się absolutnie każdemu. Ponadto zależnie od użytych składników smak będzie ewoluował. Ja w tym przepisie jedynie sugeruję i pokazuję, czego użyłam, zaś Ty w ogóle się nie ograniczaj. Niech żyje kreatywność. 🙂
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Potrzebujesz
- blender, rondelek lub
- urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
- kubek lub miseczka
- patyczki do szaszłyków
Składniki
- 200 g maślanych herbatników
- 100 g masła
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 150 g cukru kokosowego
- 100 g czekolady mlecznej lub białej najlepiej kuwertury
- 20 g wiórków kokosowych
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Do naczynia miksującego włożyć 200g maślanych herbatników, 100g masła, 1
łyżkę kakao, 150g cukru kokosowego – zmiksować 10s/obr.5. - Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawić razem z naczyniem miksującym na 30 minut do lodówki.
- Z masy czekoladowej ulepić kulki wielkości orzechów włoskich, nabić
każdą kulkę na patyczek od szaszłyka, wstawić je na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować polewę czekoladową. - Do czystego naczynia miksującego włożyć 100g czekolady mlecznej,
rozdrobnić ją – 5s/obr.8. Dodać 1 łyżkę oleju, podgrzać:
5min/60°C/obr.1. - Polewę przelać do kubka lub małej miseczki.
- Schłodzone trufle maczać w polewie czekoladowej, posypać wiórkami
kokosowymi, polewa powinna od razu zastygnąć (ponieważ trufle są
schłodzone). - Trufle można jeść od razu lub przechowywać do 5 dni w lodówce.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Pokrusz herbatniki, dodaj do nich masło, kakao i cukier kokosowy – zblenduj je na gładką masę.
- Jeśli masa wyjdzie zbyt płynna – wstaw ją na 30 minut do lodówki.
- Z masy czekoladowej ulepić kulki wielkości orzechów włoskich, nabić
każdą kulkę na patyczek od szaszłyka, wstawić je na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotować polewę czekoladową. - W kąpieli wodnej roztopić czekoladę mleczną z łyżką oleju.
- Polewę przelać do kubka lub małej miseczki.
- Schłodzone trufle maczać w polewie czekoladowej, posypać wiórkami
kokosowymi, polewa powinna od razu zastygnąć (ponieważ trufle są
schłodzone). - Trufle można jeść od razu lub przechowywać do 5 dni w lodówce.