fbpx

Nie zawsze mam ochotę na pieczenie i komponowanie wymyślnych przepisów. Zresztą często okazuje się, że wystarczy połączyć kilka prostych składników, żeby powstało coś naprawdę pysznego. Tak właśnie było z truflami – wyszły przepyszne, wyglądają jak milion dolarów i już wiem, że będą moim popisowym deserem.

Jestem pewna, że nikt nie uwierzy jak łatwo je zrobić – udadzą się absolutnie każdemu. Ponadto zależnie od użytych składników smak będzie ewoluował. Ja w tym przepisie jedynie sugeruję i pokazuję, czego użyłam, zaś Ty w ogóle się nie ograniczaj. Niech żyje kreatywność. 🙂

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 190, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Świąteczne trufle w czekoladzie

Świąteczne trufle w czekoladzie

Przepis na najprostsze na świecie trufle w polewie czekoladowej. Nikt nie uwierzy jak łatwo się je robi, zwłaszcza jeśli ich spróbuje.
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 1 hour 20 minutes
Całkowity czas: 1 hour 25 minutes
Deser
zdrowe desery
Ilość porcji: 12 sztuk
Author: Joanna Stołowicz

Potrzebujesz

  • blender, rondelek lub
  • urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
  • kubek lub miseczka
  • patyczki do szaszłyków

Składniki

  • 200 g maślanych herbatników
  • 100 g masła
  • 1 łyżka kakao bez cukru
  • 150 g cukru kokosowego
  • 100 g czekolady mlecznej lub białej najlepiej kuwertury
  • 20 g wiórków kokosowych

Wykonanie

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:

  • Do naczynia miksującego włożyć 200g maślanych herbatników, 100g masła, 1
    łyżkę kakao, 150g cukru kokosowego – zmiksować 10s/obr.5.
  • Jeśli masa jest zbyt rzadka, wstawić razem z naczyniem miksującym na 30 minut do lodówki.
  • Z masy czekoladowej ulepić kulki wielkości orzechów włoskich, nabić
    każdą kulkę na patyczek od szaszłyka, wstawić je na 30 minut do lodówki.
    W tym czasie przygotować polewę czekoladową.
  • Do czystego naczynia miksującego włożyć 100g czekolady mlecznej,
    rozdrobnić ją – 5s/obr.8. Dodać 1 łyżkę oleju, podgrzać:
    5min/60°C/obr.1.
  • Polewę przelać do kubka lub małej miseczki.
  • Schłodzone trufle maczać w polewie czekoladowej, posypać wiórkami
    kokosowymi, polewa powinna od razu zastygnąć (ponieważ trufle są
    schłodzone).
  • Trufle można jeść od razu lub przechowywać do 5 dni w lodówce.

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  • Pokrusz herbatniki, dodaj do nich masło, kakao i cukier kokosowy – zblenduj je na gładką masę.
  • Jeśli masa wyjdzie zbyt płynna – wstaw ją na 30 minut do lodówki.
  • Z masy czekoladowej ulepić kulki wielkości orzechów włoskich, nabić
    każdą kulkę na patyczek od szaszłyka, wstawić je na 30 minut do lodówki.
    W tym czasie przygotować polewę czekoladową.
  • W kąpieli wodnej roztopić czekoladę mleczną z łyżką oleju.
  • Polewę przelać do kubka lub małej miseczki.
  • Schłodzone trufle maczać w polewie czekoladowej, posypać wiórkami
    kokosowymi, polewa powinna od razu zastygnąć (ponieważ trufle są
    schłodzone).
  • Trufle można jeść od razu lub przechowywać do 5 dni w lodówce.

Film z przepisem

Wskazówki

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Nadchodzą święta”.
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!
Świąteczne trufle w czekoladzie
Świąteczne trufle w czekoladzie
Świąteczne trufle w czekoladzie
Świąteczne trufle w czekoladzie