Okazuje się, że lubię być na diecie, zwłaszcza na takiej, w której mogę jeść takie pyszności jak owocowy twarożek z pieczywem.
To jest moja ulubiona wersja posiłku – wrzucasz wszystko do blendera i otrzymujesz pyszne, dietetyczne i pełnowartościowe danie. Świetnie sprawdzi się jako drugie śniadanie, będzie doskonałe jako lunch zabrany do pracy w pojemniku. Pięknie pachnie i smakuje niesamowicie, koniecznie przetestuj ten przepis i napisz w komentarzu jako smakowało. 🙂
Przy okazji tego przepisu i tego właśnia dania opowiem Ci historię powstania zdjęć, które tu widzisz. Otóż okazuje się, że marzenia się spełniają, a moim była nauka fotografii kulinarnej u Kingi Błaszczyk-Wójcickiej, autorki bloga Greenmorning. Kinga tworzy absolutnie magiczne i apetyczne kadry, uczyć się od niej to bezcenne. Przy okazji spotkania zaczęłam też rozumieć skąd ta magia – prosto z wnętrza Kingi. Od chwili gdy przyszła boso po trawie aby zaprosić mnie do swojego domu do ostatniej chwili pożegnania – magia, czysta magia.
Przyjechałam do niej z propozycją fotografowania tej właśnie potrawy, która pomimo swego świetnego smaku i zapachu wygląda dość przeciętnie. Jak sądzisz, udało się pokazać, że tenże twarożek jest pyszny? Moim zdaniem tak, a przy tym nauczyłam się bardzo wiele o stylizacji, planowaniu kadru, kompozycji.
Owocowy twarożek z pieczywem – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1 banan (około 100g)
- 1 kromka chleba żytniego razowego (około 30g)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jabłko (około 120g)
- 110g mleka kokosowego, owsianego lub krowiego 1,5%
- 10g dowolnych orzechów
- 50g chudego sera twarogowego (takie w kostce lub klinku)
- 5g syropu klonowego, daktylowego, z agawy, prawdziwego miodu
1. Do naczynia miksującego włożyć: banana w kawałkach, kromkę pieczywa żytniego pokruszonego na mniejsze kawałki, łyżeczkę soku z cytryny, jabłko ze skórką odpestkowane i pokrojone na ćwiartki, dowolne mleko, ulubione orzechy, chudy twaróg i odrobinę syropu klonowego lub innego słodzidła.
2. Wszystkie składniki zmiksować – 10s/obr.5. Zależnie od lubianej konsystencji – możesz powtórzyć miksowanie.
3. Twarożek przełożyć do miseczki, jeść od razu lub zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą.
Jeśli chcesz to danie przyrządzić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Do miseczki włożyć: banana w kawałkach, kromkę pieczywa żytniego pokruszonego na mniejsze kawałki, łyżeczkę soku z cytryny, jabłko ze skórką odpestkowane i pokrojone na ćwiartki, dowolne mleko, ulubione orzechy, chudy twaróg i odrobinę syropu klonowego lub innego słodzidła.
2. Wszystkie składniki zblendować do uzyskania lubianej konsystencji – gładszej lub bardziej ziarnistej.
3. Twarożek przełożyć do miseczki, jeść od razu lub zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis otrzymany od dietetyka Agaty Jarnuszewskiej. Przepis został zmodyfikowany.
Joasiu to była czysta przyjemność Cię uczyć 🙂 Życzę samych sukcesów fotograficznych i nie tylko.
Dziękuję Ci bardzo Kingo. 🙂