You are currently viewing Pasta z brokułów i sera feta – dietetyczne smarowidło

Pasta z brokułów i sera feta – dietetyczne smarowidło

Jeśli brakuje Ci pomysłów na to czym posmarować chleb, chcesz jeść zdrowiej i dietetycznie – pasta z brokułów i sera feta jest odpowiedzią na Twoje potrzeby.

Jedyny warunek to lubić brokuły, bo trzeba spojrzeć prawdzie w oczy – to jest zdecydowanie brokułowe, ale smak podkreśla musztarda, wszystko to naprawdę pysznie łączy się z fetą, odrobiną pieprzu oraz jogurtu dla smarowalności.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 180, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Pasta z brokułów i sera feta

Składniki:

  • 200g brokuła
  • 500g wody
  • szczypta soli
  • 60g sera feta
  • 10g musztardy
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego
  • 30g jogurtu naturalnego

1. Do naczynia wlać 500g wody. Założyć pokrywkę, ustawić na niej przystawkę Varoma. W przystawce Varoma ułożyć 200g brokuła podzielonego na różyczki, posypać go szczyptą soli. Gotować na parze – 15min/Varoma/obr.1.

2. Opróżnić naczynie miksujące.

3. Do naczynia miksującego włożyć: ugotowane na parze brokuły, 60g sera feta, 10g musztardy, szczyptę czarnego pieprzu i 30g jogurtu naturalnego.

4. Miksować co najmniej raz – 10s/obr.7, następnie zgarnąć zawartość naczynia na dno i miksować ponownie do uzyskania dosyć gładkiej konsystencji.

5. Podawać od razu z chlebem i warzywami, ewentualnie przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać do 3 dni w lodówce.

Jeśli chcesz zrobić to danie bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Ugotuj brokuła na parze lub w osolonej wodzie.

2. Zblenduj wszystkie składniki na w miarę gładką pastę i podawaj z pieczywem i świeżymi warzywami.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis otrzymany od dietetyka Agaty Jarnuszewskiej. Przepis został zmodyfikowany.

Pasta z brokułów i sera feta Thermomania