Jeśli brakuje Ci pomysłów na to czym posmarować chleb, chcesz jeść zdrowiej i dietetycznie – pasta z brokułów i sera feta jest odpowiedzią na Twoje potrzeby.
Jedyny warunek to lubić brokuły, bo trzeba spojrzeć prawdzie w oczy – to jest zdecydowanie brokułowe, ale smak podkreśla musztarda, wszystko to naprawdę pysznie łączy się z fetą, odrobiną pieprzu oraz jogurtu dla smarowalności.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 180, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Pasta z brokułów i sera feta
Składniki:
- 200g brokuła
- 500g wody
- szczypta soli
- 60g sera feta
- 10g musztardy
- szczypta czarnego pieprzu mielonego
- 30g jogurtu naturalnego
1. Do naczynia wlać 500g wody. Założyć pokrywkę, ustawić na niej przystawkę Varoma. W przystawce Varoma ułożyć 200g brokuła podzielonego na różyczki, posypać go szczyptą soli. Gotować na parze – 15min/Varoma/obr.1.
2. Opróżnić naczynie miksujące.
3. Do naczynia miksującego włożyć: ugotowane na parze brokuły, 60g sera feta, 10g musztardy, szczyptę czarnego pieprzu i 30g jogurtu naturalnego.
4. Miksować co najmniej raz – 10s/obr.7, następnie zgarnąć zawartość naczynia na dno i miksować ponownie do uzyskania dosyć gładkiej konsystencji.
5. Podawać od razu z chlebem i warzywami, ewentualnie przełożyć do szczelnego pojemnika i przechowywać do 3 dni w lodówce.
Jeśli chcesz zrobić to danie bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Ugotuj brokuła na parze lub w osolonej wodzie.
2. Zblenduj wszystkie składniki na w miarę gładką pastę i podawaj z pieczywem i świeżymi warzywami.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis otrzymany od dietetyka Agaty Jarnuszewskiej. Przepis został zmodyfikowany.