Obiecałam sobie w zeszłym roku, że w ogródku posadzę tylko dwie cukinie, żeby nie przeżywać tego oblężenia i osaczenia cukiniowego. Tak też zrobiłam. I posadziłam też dwa kabaczki. W przyszłym roku posadzę jedną cukinię i jednego kabaczka. Ech.
Do tego ciasta możesz użyć zarówno cukinii jak i kabaczka, jeśli skóra na nich jest jeszcze miękka i delikatna nie ma potrzeby obierania. Jeśli w środku nie ma jeszcze pestek taką cukinię (lub kabaczka) zużyj w całości. Jeśli jednak w środku pestki się pojawiły trzeba je usunąć przed dodaniem do reszty składników.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 180, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Ciasto z cukinią i żurawiną – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- sok z jednej cytryny
- 170g ksylitolu lub cukru
- 300g cukinii lub kabaczka
- 150g masła
- 3 duże jajka
- 220g mąki orkiszowej lub pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 220g żurawiny lub rodzynek
- 70g orzeszków piniowych lub pestek słonecznika lub migdałów w słupkach
1. Do naczynia miksującego wsypać 20g ksylitolu lub cukru, wlać sok z połowy cytryny, dodać 300g cukinii pokrojonej na kawałki, poszatkować 5s/obr.4. Cukinię przełożyć do miski, odstawić.
2. Do naczynia miksującego włożyć miękkie masło, dodać 150g ksylitolu lub cukru, zmiksować 20s/obr.4.
3. Zawartość naczynia zgarnąć na dno i ustawić ponowne miksowanie – 20s/obr.4.
4. Dodać 3 jajka, miksować 20s/obr.4. Na tym etapie ciasto może wyglądać jak zważone i tak ma być, nie należy się tym przejmować.
5. Dodać 220g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, miksować 20s/obr.4.
6. Rozgrzać piekarnik do 170 °C.
7. Do naczynia miksującego dodać wcześniej posiekaną cukinię, 220g żurawiny lub rodzynek i 50g orzeszków piniowych (lub słonecznika, nerkowców czy migdałów w słupkach) i sok z połowy cytryny. Przemieszać wszystko przy pomocy kopystki. Następnie założyć pokrywkę i zmiksować: 15s/obroty wsteczne 3.
8. Ciasto przelać do okrągłej tortownicy o średnicy około 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać pozostałymi orzechami.
9. Piec 50- 60 minut w 170°C, do momentu gdy wierzch ciasta się zarumieni a patyczek wbity w środek będzie suchy. Kroić po ostudzeniu.
Jeśli chcesz zrobić to ciasto bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Wymieszaj 20g ksylitolu lub cukru z sokiem z połowy cytryny i 300g cukinii (lub kabaczka) startej na tarce o dużych oczkach.
2. Przy pomocy miksera ucierać do białości miękkie masło ze 150g ksylitolu lub cukru.
3. Dodać 3 jajka, miksować do połączenia się składników. Na tym etapie ciasto może wyglądać jak zważone i tak ma być, nie należy się tym przejmować.
4. Cały czas miksując na niedużych obrotach stopniowo dodawać 220g mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia.
5. Dodać cukinię i 220g żurawiny lub rodzynek oraz 50g 50g orzeszków piniowych (lub słonecznika, nerkowców czy migdałów w słupkach) i sok z połowy cytryny. Przemieszać wszystko przy pomocy szpatułki lub łyżki.
6. Rozgrzać piekarnik do 170 °C.
7. Ciasto przelać do okrągłej tortownicy o średnicy około 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać pozostałymi orzechami.
8. Piec 50- 60 minut w 170°C, do momentu gdy wierzch ciasta się zarumieni a patyczek wbity w środek będzie suchy. Kroić po ostudzeniu.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk. Przepis został zmodyfikowany.