Czy jest coś bardziej wiosennego niż piękna, soczysta główka sałaty, taka świeżo ścięta w ogrodzie? Bardzo moją wyobraźnię i apetyt pobudza sama myśl o takich wspaniałościach.
Można ją podać między posiłkami, świetnie posłuży jako przystawka lub po prostu dodatek do dania obiadowego. U mnie w ostatnią sobotę królowała w czasie grilla.
Jeśli tak jak ja uwielbiasz świeżą sałatę, z kilkoma dodatkami i sosem winegret – zapraszam Cię serdecznie, zachwycisz się.
Sałatka bardzo wiosenna – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1 główka sałaty masłowej
- 1 główka sałaty dębolistnej lub lollo (o czerwonych liściach)
- pęczek szczypioru
- pęczek rzodkiewek
- 150g pomidorów z oleju
- 2-3 łyżki kaparów
- 1 ząbek czosnku
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju z awokado
- łyżeczka miodu
- łyżeczka ulubionej musztardy
- sól i pieprz do smaku
1. Liście sałaty umyć i osuszyć. Włożyć do dużej miski w całości lub porwane na mniejsze kawałki (tak jak najbardziej lubisz).
2. Do sałaty dodać pęczek szczypiorku pokrojony drobno, rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki, pomidory w oleju pokrojone na wąskie paski i kapary w całości lub pokrojone.
3. Do naczynia miksującego włożyć 1 ząbek czosnku, posiekać 3s/obr.5. Zgarnać czosnek na dno naczynia miksującego. Dodać łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju, łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać 15s/obr.3. Jeśli sos jest za mało słony – doprawić. Sosem polać wcześniej przygotowaną sałatkę, dokładnie wymieszać i podawać. Jeśli chcesz tę sałatkę jeść później, nie dodawaj sosu. Polej ją sosem tuż przed spożyciem, wtedy warzywa zachowają świeżość i smak.
Jeśli chcesz tę sałatkę przyrządzić bez urządzenia wielofunkcyjnego:
1. Liście sałaty umyć i osuszyć. Włożyć do dużej miski w całości lub porwane na mniejsze kawałki (tak jak najbardziej lubisz).
2. Do sałaty dodać pęczek szczypiorku pokrojony drobno, rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki, pomidory w oleju pokrojone na wąskie paski i kapary w całości lub pokrojone.
3. Zgnieć ząbek czosnku – przeciśnij go przez praskę. Dodać łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki oliwy lub oleju, łyżeczkę miodu i łyżeczkę musztardy, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać. Sosem polać wcześniej przygotowaną sałatkę, dokładnie wymieszać i podawać. Jeśli chcesz tę sałatkę jeść później, nie dodawaj sosu. Polej ją sosem tuż przed spożyciem, wtedy warzywa zachowają świeżość i smak.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki Yotama Ottolenghiego „Obfitość”. Przepis został zmodyfikowany.