Nic mnie bardziej nie cieszy niż połączenie warzyw i owoców, a już zwłaszcza jeśli uda mi się przemycić coś, czego normalnie moja rodzina nie za bardzo jest chętna spróbować. W tej surówce na przykład bardzo sprytnie da się ukryć rzodkiewkę.
Pyszna, prosta do przygotowania, na stole w kilka minut – do tego zupełna nowość w Twojej kuchni. Połączenie czerwonej kapusty z marchewką, rzodkiewką, migdałami, ananasem i rodzynkami jest niesamowite. Solidna i smaczna porcja witamin, można spokojnie zjeść dowolną ilość.
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.
Hawajski colesław – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- liście z dwóch gałązek świeżej mięty
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub innego lubianego oleju
- 30g octu jabłkowego
- 1 puszka ananasów w kawałkach w soku własnym bez dodatku cukru
- 15g soku z cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 280g czerwonej kapusty
- 50g rzodkiewki
- 50g cebuli
- 100g marchewki
- 60g migdałów w płatkach lub słupkach
- 60g rodzynek
1. Do naczynia miksującego włożyć liście oberwane z dwóch gałązek świeżej mięty, posiekać 3s/obr.7. Zgarnąć zawartość naczynia na dno.
2. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek (lub innego lubianego oleju), 30g octu jabłkowego, 30g soku z ananasa (zalewy z puszki), 15g soku z cytryny, 1 łyżkę cukru trzcinowego lub ksylitolu, 1 łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, wymieszać 1min/obr.4. Wyjąć motylek.
3. Do naczynia miksującego dodać 280g czerwonej kapusty pokrojonej na kawałki, 50g rzodkiewki pokrojonej na ćwiartki, 50g cebuli pokrojnej na kawałki, 100g marchewki pokrojonej na 2cm kawałki, 100g migdałów w słupkach lub płatkach, 60g rodzynek, posiekać 3sec/obr.5.
4. Surówkę przełożyć do miski, dodać do niej ananasy w kawałkach (zawartość jednej puszki bez zalewy), wymieszać i podawać.
Jeśli chcesz tę surówkę przygotować bez urządzenia wielofunkcyjnego posiekaj drobno liście mięty i wymieszaj je dokładnie z pozostałymi składnikami sosu. Poszatkuj drobno kapustę, pokrój rzodkiewkę w drobną kostkę, podobnie marchew. Cebulę pokrój w jak najmniejsze kawałki. Dodaj migdały i rodzynki, wymieszaj wszystko z sosem i kawałkami ananasa.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk. Przepis został zmodyfikowany.