Od kiedy za oknami zrobiło się jesiennie zaczęłam przeglądać książki kucharskie w poszukiwaniu przepisów na zupy. Zupa to jest coś czego człowiek potrzebuje kiedy głodny i zmarznięty wraca do domu.
Postanowiłam zrobić zupę pizzę – słynny już przepis, krążący po forach i grupach w internecie. To jest bardzo syte danie, zupełnie wystarczy jako cały obiad, a zrobisz je w kilkanaście minut. Oczywiście zmodyfikowałam przepis- możesz zrobić tę zupę w mojej wersji lub w wersji książkowej – wszystko Ci zaraz napiszę.
Przede wszystkim użyłam zmielonego mięsa z piersi indyka. Poza serek topiony zastąpiłam wersją bez laktozy o smaku śmietankowym. Nie chciałam używać pomidorów w puszce, bo mam własny przecier pomidorowy, więc to on trafił do zupy. Tyle zmian, a teraz przepis.
Zupa pizza – przepis na Thermomix
Składniki:
- 200g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju lub oliwy (ja używam takiego oleju – zobacz tu)
- 300g mielonego mięsa z piersi indyka (można użyć dowolnego mięsa mielonego)
- 200g pieczarek
- 600g przecieru pomidorowego lub 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (800g)
- 100g serka topionego kremowego
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego – tu znajdziesz przepis na koncentrat
- 1/2 łyżeczki soli (ja używam soli himalajskiej takiej jak tu)
- 2 szczypty pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii i tyle samo oregano
- 2 szczypty tymianku
- 400g wody
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, zmiksować 5s/obr.5. Przy pomocy kopystki lub łyżki zgarnąć cebulę z czosnkiem na dno naczynia. Dodać łyżkę oleju lub oliwy, dusić 3min/Varoma/obr.1.
2. Odważyć 300g mięsa (można ustawić patelnię na naczyniu miksującym i odważyć do niego – patelnia oczywiście musi być zimna). Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso – można dodać łyżkę oliwy lub oleju – ja używam takiego oleju.
3. Do naczynia miksującego dodać pokrojone na kawałki pieczarki (jeśli są małe nie ma potrzeby aby je kroić), dusić 2min/Varoma/obr.1.
4. Dodać przecier pomidorowy (lub pomidory), serek topiony, koncentrat bulionu, wszystkie przyprawy i mięso, dodać około 400g wody (tak, żeby w sumie wyszło 2 litry), gotować 20min/100°C//obr.2.
[mailerlite_form form_id=2]
Brzmi i wygląda całkiem nieźle, zapisuje do ulubionych zatem, pozdrawiam
Polecam się na przyszłość 🙂
Polecam się na przyłość 🙂