Makaron z sosem kalafiorowym i chrupiącą posypką to danie, które często ratuje mi życie gdy lodówka świeci pustkami i nie mam czasu na gotowanie.
Czy też tak masz, że zawsze w lodówce znajdziesz jakiegoś kalafiora?
Ja nie wiem czemu, ale za każdym razem gdy robię zakupy to jakoś uważam, że potrzebuję kalafiora i potem się okazuje, że mam trzy. Także to jest takie warzywo, które mnie ratuje w trudnej sytuacji, bo zawsze jest dostępne.
Przy okazji mam dla Ciebie świetną wiadomość – sklep ze zdrową żywnością, w którym się zaopatruję czyli Delikatesy z natury ma specjalny rabat – na hasło Thermomania dostaniesz 15zł zniżki za zakupy na kwotę minimum 100zł. Rabat jest ważny przez 30 dni od daty publikacji posta – czyli do 5 listopada 2019 roku.
Wracając do przepisu – jest do zrobienia w kilkanaście minut przy dobrej organizacji i posiadaniu kilku palników w kuchni.
Makaron z sosem kalafiorowym i chrupiącą posypką – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 500g różyczek kalafiora (już po odcięciu liści)
- łyżka koncentratu bulionu warzywnego
- 150g wody
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy lub oleju dobrej jakości
- 40g bułki tartej
- 150g makaronu typu wstążki
- 80g tartego sera parmezan lub innego twardego
- 170g mleka owsianego lub innego ulubionego
- łyżeczka soku z cytryny
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Kalafior podzielić na różyczki. 400g różyczek umieścić w naczyniu miksującym, dodać ząbek czosnku, łyżkę koncentratu bulionu warzywnego i 150g wody, gotować 10min/95°C/obroty 1.
- Resztę kalafiora pokroić na jak najmniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię, wlać na nią łyżkę oliwy lub oleju i szybko obsmażyć różyczki aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać 40g bułki tartej, wymieszać dokładnie i chwilę smażyć aż wszystko stanie się chrupiące i złociste. Odstawić do posypania makaronu.
- Makaron ugotować w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, przełożyć do garnka, dodać połowę tartego parmezanu, wymieszać.
- Do naczynia miksującego dodać 170g mleka, zblendować razem z kalafiorem – 1 min/obr. 10. Dodać resztę parmezanu, pomieszać 5s/obr.3.
- Sos kalafiorowy dodać do makaronu, wymieszać.
- Makaron z sosem podawać posypany chrupiącym kalafiorem z bułką tartą.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Kalafior podzielić na różyczki. 400g różyczek wsypać do garnka, dodać łyżkę koncentratu bulionu warzywnego i 150g wody oraz ząbek czosnku, gotować na małym ogniu przez około 10 minut.
- Resztę kalafiora pokroić na jak najmniejsze kawałki. Rozgrzać patelnię, wlać na nią łyżkę oliwy lub oleju i szybko obsmażyć różyczki aż zaczną się rumienić. Wtedy dodać 40g bułki tartej, wymieszać dokładnie i chwilę smażyć aż wszystko stanie się chrupiące i złociste. Odstawić do posypania makaronu.
- Makaron ugotować w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, przełożyć do garnka, dodać połowę tartego parmezanu, wymieszać.
- Do ugotowanego kalafiora dodać mleko, zblendować na gładki sos.
- Sos kalafiorowy dodać do makaronu, wymieszać.
- Makaron z sosem podawać posypany chrupiącym kalafiorem z bułką tartą.