Makaron z mascarpone i wędzonym łososiem to szybki, sycący i bardzo smaczny obiad – doskonały na chłodne jesienne dni.
Doskonale znam to uczucie gdy wpadam po pracy do domu, zmarznięta i zmęczona, a przede wszystkim głodna, marząc o ciepłym posiłku. Ale nie chcę teraz stać w kuchni przez godzinę, chcę mieć szybki obiad.
Gotuję dowolny makaron, szybko robię sos do niego i już za chwilę mogę się rozkoszować tym smakiem.
Ilość porcji: 6
Ilość kalorii:
Potrzebujesz
- urządzenie wielofunkcyjne jak Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef
- nóż
- deska
- garnek
Składniki
- 1 litr wody do ugotowania makaronu
- 300 g makaronu
- 200 g mascarpone
- 100 g jogurtu greckiego
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu mielonego
- 100 g wędzonego łososia
Wykonanie
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne na przykład typu Thermomix, Monsieur Cuisine czy Hoffen Chef i inne:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie – ja lubię gdy jest al dente.
- Makaron odcedzić i przełożyć do miski.
- Do naczynia miksującego dodać mascarpone, jogurt, sól i pieprz, podgrzać 3min/90°C/obr.2.
- Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia wędzonego, wymieszać 15s/obr.1.
- Sos przelać do miski z makaronem, dokładnie wymieszać i podawać od razu.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie – ja lubię gdy jest al dente.
- Makaron odcedzić i przełożyć do miski.
- Do niewielkiego rondelka dodać mascarpone, jogurt, pieprze i sól, podgrzać cały czas mieszając.
- Dodać pokrojonego na małe kawałki wędzonego łososia, wymieszać.
- Sos przelać do miski z makaronem, dokładnie wymieszać i podawać od razu.
Podoba Ci się ten przepis?Oznacz mnie na zdjęciu @thermomania_przepisy #thermomania_przepisy!