Moje kolejne odkrycie imprezowo – obiadowe: szaszłyki drobiowe nadziane śliwką, ale mogą być też nadziane pomidorami suszonymi albo oliwkami albo papryką, pomysłów dużo 😉
Robi się je łatwo, bo ta mięsna masa jest taka akurat, niezbyt klejąca i nie rozpadająca się. Przygotowywałam je już kilka razy i za każdym razem wychodziły super. Pierwszy raz przy gościach taki mały show 😉 bo wszyscy siedzieli w kuchni, a ja przy Thermomixie i piekarniku – lecz warto było, bo i ciekawostka, jakieś nowe danie, do tego zapachy przy pieczeniu były super, a potem każdy dostał przekąskę na ciepło. Także w tym wariancie zdecydowanie polecam.
Następnym razem szaszłyki wystąpiły jako obiad i też się sprawdziły. W Thermomixie ugotowałam ziemniaki na parze, do tego jakieś zielone liście na przykład roszponka czy inna sałata i fajny efektowny obiad gotowy. Wypróbuj różne rodzaje nadzienia, takie jakie lubisz.
Zresztą, nie ma się co rozpisywać, filmik poniższy jest o tym jak te szaszłyki zrobić i czym je można nadziać. Jeśli jeszcze nie znasz mojego kanału na You Tube – zapraszam Cię do subskrybowania – jest tam już ponad 100 filmów z przepisami na różne okazje.
Szaszłyki drobiowe ze śliwką – przepis na Thermomix – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 150g cebuli
- 15g oleju lub oliwy
- 500g mięsa drobiowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżki bułki tartej
- śliwki suszone, pomidory suszone, oliwki (około 30 sztuk w sumie)
- 12 plastrów chudego boczku wędzonego
1. Do naczynia miksującego włożyć 150g cebuli, rozdrobnić 5s/obr.5. Cebulę zgarnąć na dno naczynia miksującego.
2. Do naczynia miksującego dodać 15g oleju lub oliwy, dusić 3min/120°C/obr. 1.
3. Dodać 500g mięsa drobiowego, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, wymieszać 15s/obr.6. Dodać 3 łyżki bułki tartej, wymieszać 15s/obr.6.
4. Rozgrzać piekarnik do 190°C .
5. Na patyczki do szaszłyków nadziewać na przykład suszone śliwki, pomidory suszone, oliwki, itd., po 5 sztuk na każdy patyczek. Oblepiać je równomiernie masą z mięsa, każdy szaszłyk następnie owinąć dwoma plasterkami boczku.
6. Szaszłyki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 30-35 minut w 190°C – do momentu aż się zarumienią. Podawać na ciepło lub zimno, w całości lub pokrojone na plasterki.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl
Poproszę jeden szaszłyczek…
Pięknie się prezentują 😉
Mniam 🙂 Super inspiracja ! dzięki 🙂
Eh z thermomixem to.fajnie, ja nie mam więc bym się męczyła 😂😛
O, na imprezę jak znalazł!
Te szaszłyki wyglądają bardzo efektownie 🙂
Mmmmmmm! Bardzo lubię i czesto robię 🙂
Myślę, ze w tych szaszłykach jest cała feeria smaków. Bardzo mi sie ten przepis spodobał, podkradam ;)))
Niedługo już lato, więc na sezon grillowy jak znalazł 🙂
Bardzo podoba mi się twoja propozycja na przekąskę właściwie to i na imprezę pasuję i na stół świąteczny i latem na grilla można wykorzystać 😉
To prawda, pasuje na wiele okazji i sprawdza się świetnie jako ciepła i zimna przekąska.
Jakie apetyczne 🙂 muszę koniecznie zrobić!
Zrób i daj znać jak smakowało. 🙂
To prawda 🙂
Smacznego 😀
🙂
Super na imprezie, podajesz ciepłe przekąski prosto z piekarnika. Cały show można wokół tego zbudować. 😉
To prawda, robią wrażenie. 🙂
A tam, ułatwia pracę to prawda, ale wszakże możesz użyć gotowego mięsa mielonego i wszystko sobie spokojnie wymieszać ręcznie. 😉 Nie poddawaj się 🙂
Proszę bardzo i smacznego 🙂
Dzięki 🙂
Proszę bardzo 🙂 Smacznego 🙂