To jest przepis, który przechowuję w moich rozlicznych teczkach i segregatorach od kilku ładnych lat. Z czasów jeszcze przed Thermomixem 😉 Ta szarlotka zawsze się udaje, zawsze genialnie wyrasta, jest absolutnie niezawodna. To są proporcje na solidną prostokątną blachę – ciasto można jeść przez kilka dni – pozostaje wilgotne i chyba smakuje jeszcze lepiej. Świetnie się także sprawdzi na rodzinnym spotkaniu czy urodzinach. Ciasto jest uwielbiane przez dorosłych i dzieci, także polecam je na urodziny.
Obejrzyjcie film, który zamieszczam poniżej, sporo tam mówię odnośnie tego ciasta i na co zwrócić uwagę przy jego robieniu. Jeśli coś w przepisie będzie dla Was niejasne – filmik wszystko rozjaśni 😉 Jeśli jeszcze nie znacie mojego kanału na YouTube – zajrzyjcie, subskrybujcie, zaznaczcie dzwonek (wtedy otrzymacie powiadomienie o każdym nowym przepisie), dajcie łapki w górę – link jest tutaj.
Szarlotka owsiana – przepis na Thermomix
Składniki:
Na kruszonkę –
- 200g mąki owsianej (jeśli jej nie macie zmielcie płatki owsiane – 30s/obr.10)
- 250g miękkiego masła
- 200g cukru trzcinowego
- 200g mąki ryżowej (w wersji bezglutenowej) lub orkiszowej / pszennej (w wersji glutenowej)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Na ciasto –
- 150g masła
- 200g cukru trzcinowego
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 15g proszku do pieczenia
- 350g mąki (w wersji bezglutenowej – 200g owsianej, 100g ryżowej, 50g gryczanej, w wersji glutenowej- może być sama pszenna/orkiszowa, ja użyłam 50g gryczanej, 100g ryżowej, 200g orkiszowej)
- 100g mleka lub wody
- 150g mąki ziemniaczanej
- 2 kg jabłek
1. Do naczynia miksującego wsypać 200g mąki owsianej, dodać 250g masła, 200g cukru trzcinowego, 200g mąki orkiszowej, pszennej lub ryżowej, 1 łyżeczkę esencji waniliowej – mieszamy 1min/. Masę przełożyć do miski i schować do lodówki.
2. Rozgrzać piekarnik do 160 °C.
3. Do naczynia miksującego włożyć 150g masła – ucierać 3min/obr.5. W czasie ucierania wsypać 200g cukru trzcinowego, dodać 4 duże jajka, 1 łyżeczkę esencji waniliowej. Następnie dodać 15g proszku do pieczenia i 350g mąki bezglutenowej lub glutenowej, 100g mleka lub wody, wymieszać 1min/obr.5. Dodać 150g mąki ziemniaczanej – wymieszać 30s/obr.5.
4. Ciasto przelać do blachy o wymiarach 38x27cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć 2kg jabłek – ze skórką, odpestkowane, szatkować po 1kg -15s/obr.4-5. Można dodać garść rodzynek lub żurawiny. Piec 40 minut w 160 °C. Po tym czasie wierzch podpieczonego ciasta posypać wcześniej przygotowaną kruszonką – piec 20 minut w 180 stopniach C.
Do stworzenia przepisu zainspirował mnie wpis na blogu www.zakreconakawiarenka.pl – przepis został zmodyfikowany.
Ja co prawda jestem 100% glutenowcem, ale kto wie czy nie będę miała gości z problemami. Dobrze znać przepis.
Na szczęście przepis jest też w wersji dla glutenowców 🙂
Świetna propozycja tak apetycznie wygląda 😍
Jeszcze lepiej smakuje 🙂
Przepis w sam raz dla mnie i moich dzieci 🙂 Super, zapisuję!
Super, na pewno zasmakuje 🙂
Cudownie się prezentuje, bez twrmomixu chyba też dam radę zrobić ?
Jasne, że się da 🙂 W każdym mikserze lub robocie kuchennym, wychodzi zawsze. 🙂