Jestem pewna, że takiej mikstury z dyni jeszcze nie znasz! Co za połączenie! Jestem zachwycona, to jest moje odkrycie miesiąca. 😀
Proste połączenie trzech owoców czyli dyni, jabłka i ananasa z dodatkiem bitej śmietany jeśli ktoś chce wersję rozpustną i jest – cudownie pachnąca i jeszcze lepiej smakująca mikstura, prawdziwie magiczna. Kolor jest niesamowity, konsystencja kremowa, no bajka, bajka, bajka.
Dynię gotujesz na parze, studzisz, dodajesz sok z jabłek i sok z ananasa, miksujesz, dekorujesz bitą śmietaną. Proste i zachwycające.
Ja użyłam soków 100% pasteryzowanych, bez dodatku jakichkolwiek cukrów, ale moim zdaniem soki jednodniowe będą jeszcze lepsze jeśli miksturę zamierzasz podawać od razu po zrobieniu.
Moim zdaniem (przetestowałam to na dzieciach 😉 ) taka mikstura będzie hitem każdej imprezy dla dzieci. Ponadto ogólnie hit jesieni, smaczny i zdrowy. Jestem zakochana w tym połączeniu smaków.
Zobacz proszę filmik – tam widać krok po kroku co i jak zrobić, ponadto kilka słów komentarza ode mnie 😉
Magiczna mikstura – przepis na Thermomix
Składniki:
- 500g wody
- 400g dyni (ja użyłam dyni piżmowej obranej ze skórki – o takiej)
- 200g soku z jabłek 100% (bez cukru)
- 200g soku z ananasa 100% (bez cukru)- na przykład takiego lub takiego
- 100g śmietany min. 30% (moja sprawdzona śmietana to ta)
- 20g ksylitolu
1. Do naczynia miksującego wlać 500g wody, włożyć koszyczek, odważyć do niego 400g dyni pokrojonej na kawałki, gotować na parze 30min/100°C /obr.2.
2. Wyjąć koszyczek, odstawić do ostygnięcia. Wylać wodę z naczynia miksującego.
3. Do naczynia miksującego włożyć ostudzoną dynię, wlać schłodzony sok z jabłek (200g) i z ananasa (200g), zmiksować 30s/obr.10. Miksturę przelać do szklanek w których będzie podawana. Umyć naczynie miksujące.
4. Do czystego i suchego naczynia założyć motylek, wlać 100g mocno schłodzonej śmietany, wsypać 20g ksylitolu (lub cukru jeśli ktoś woli), ubijać na obrotach 3,5 ze zdjętą miarkę pilnując aby nie zrobiło się masło.
5. Ubitą śmietaną udekorować wierzch mikstury, podawać od razu.
Inspiracją do powstania przepisu było cookidoo.com.au.