Grupa młodzieży przedszkolnej i wczesnoszkolnej zgodnie zachwyciła się tymi wypiekami na Halloween. Oto przepis na ciasteczka do wykonania w Thermomix – na bazie ciasta drożdżowego, z dodatkiem orzeszków ziemnych, sera i tymianku. To są uwaga uwaga ciastka wytrawne :).
W mojej wersji oczywiście zrobione z mąki orkiszowej, ale oczywiście możecie użyć mąki pszennej. Ciasteczka nie zawierają ani grama cukru, więc nie musiałam kombinować z zamiennikami.
Łatwo się je robi, jeśli macie foremkę w kształcie ducha, to tym lepiej, ja swoje wycinałam nożem. Ciasto drożdżowe ma fajną konsystencję, nie klei się do rąk i jest elastyczne, więc robienie tych ciasteczek to sama przyjemność.
W piekarniku fajnie wyrastają i są brzuchate i rumiane. Zdecydowanie polecam 🙂
Zobacz na poniższym filmiku jak robiłam te ciasta, od razu też wyjaśni się jak je wycinać i ozdabiać oliwkami.
Serowe duszki – przepis na Thermomix zainspirowany www.cookidoo.de
Składniki:
- 70g prażonych orzeszków ziemnych bez soli
- 60g żółtego sera
- szczypta tymianku
- 140g mleka
- 20g świeżych drożdży
- 330g mąki orkiszowej (na przykład takiej) lub pszennej
- 30g oleju (ja uwielbiam ten – rzepakowy o smaku masła) lub oliwy
- 1 jajko
- 1 czubata łyżeczka soli
- czarne oliwki bez pestek do dekoracji
1. Do naczynia miksującego wsypać 70 g prażonych orzeszków ziemnych bez soli, dodać 60 żółtego sera i 1 szczyptę tymianku, zmiksować 10s/obr.6. Przesypać do miseczki.
2. Do naczynia wlać 140 g mleka, dodać 20 g świeżych drożdży, podgrzać 3 min/37°C /obr.1.
3. Do naczynia miksującego wsypać 330 g mąki orkiszowej lub pszennej, dodać 30 g oleju lub oliwy, 1 jajko, 1 czubatą łyżeczkę soli, wcześniej zmiksowane orzeszki z serem i tymiankiem, wyrobić 2 min/ . Przełożyć ciasto do miski, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – aż podwoi swoją objętość.
4. Rozgrzać piekarnik do 180°C. Ciasto rozwałkowywać partiami na grubość 1 cm. Wykrajać z niego kształt duszków, dekorować plasterkami oliwki (zobacz na filmie co i jak), wierzch smarować białkiem lub mlekiem. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości co najmniej 2 cm od siebie.
5. Piec partiami przez 15-20 minut w 160°C .
6. Można podawać od razu, świetnie smakują także na zimno.