Surówka 5-cio sekundową zawdzięcza swoją nazwę czasowi siekania. Tyle czas potrzebujemy, żeby nasze urządzenie wielofunkcyjne poszatkowało i wymieszało ze sobą wszystkie wcześniej włożone tam składniki.
Jakie to składniki? Mój ulubiony surowy brokuł, papryka, marchewka i jabłko, do tego sos winegret, który tak właściwie zrobi się sam. Smak rewelacyjny, a przy tym jest okazja zjeść wiele warzyw, których surowych raczej nie jadasz – myślę o brokułach. Połączenie składników i sosu powoduje, że surówka jest bardzo soczysta, smaczna, do tego kolorowa, nic tylko jeść i cieszyć się zdrowiem.
Wystarczy wszystko wcześniej umyć, pokroić na niezbyt duże kawałki, wrzucić do maszyny i gotowe. Jeśli chcesz zrobić tę surówkę ręcznie też możesz – tylko, że nie będzie już 5-cio sekundowa. 😉
Surówka 5-cio sekundowa – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 200g marchewki, obranej i pokrojonej na kawałki
- 200g czerwonej papryki, pokrojonej na 3 cm kawałki
- 200g brokuła – różyczek i łodyg, pokrojonych na kawałki
- 150g jabłka pokrojonego na ćwiartki
- 30g słonecznika
- 20g oliwy z oliwek
- 20g soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
1. Do naczynia miksującego włożyć 200 g marchewki, obranej i pokrojonej na kawałki.
2. Do naczynia dodać 200g czerwonej papryki, pokrojonej na około 3 cm kawałki.
3. Do naczynia dodać 200g brokuła – różyczki i łodygi, pokrojone na małe kawałki.
4. Do naczynia dodać 150g jabłka, ze skórką, odpestkowane, pokrojone na ćwiartki.
5. Do naczynia dodać 30g nasion słonecznika, 20g oliwy z oliwek lub innego oleju dobrej jakości, 20 soku z cytryny, łyżeczkę miodu, łyżeczkę ulubionej musztardy, łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.
6. Założyć pokrywę naczynia i miarkę, poszatkować 5s/obr.4,5.
7. Podawać od razu.
Możesz też wszystkie składniki pokroić ręcznie i dodać do nich składniki sosu, następnie wymieszać dokładnie i jeść. 🙂
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk. Przepis został zmodyfikowany.