fbpx

Bob czorba to wegańska zupa fasolowa pochodząca z Bułgarii. Od momentu gdy zrobiłam ją pierwszy raz podbiła moje serce i żołądek.



Jestem pewna, że posmakuje też mięsożercom, bo moja rodzina wcina ją chętnie i ze smakiem.

Jedyne o czym musisz pamiętać to namoczenie fasoli co najmniej 12 godzin przed gotowaniem.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Bob czorba – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 300g fasoli jasiek
  • 1920g wody
  • 150g korzenia selera
  • 200g marchewki
  • 160g cebuli lub pora
  • 20g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 10g oliwy lub oleju
  • 30g koncentratu pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • liście mięty lub bazylii do dekoracji

1. 300g fasoli jasiek odważyć do miski, zalać 900g wody i moczyć przez co najmniej 12 godzin. Tuż przed gotowaniem bob czorby fasolę odcedzić i przełożyć do miski, wodę wylać.

2. Do naczynia miksującego włożyć 150g korzenia selera pokrojonego na kawałki, posiekać 5s/obr.5. Zgarnąć na dno naczynia.

3. Do naczynia dodać 200g marchewki pokrojonej na kawałki, posiekać 5s/obr.4,5. Przełożyć do miseczki, odstawić.

4. Do naczynia miksującego włożyć 160g cebuli lub pora, pokrojonych na kawałki, poszatkować 3s/obr.5. Zgarnąć na dno naczynia miksującego.

5. Do naczyni dodać 20g mąki orkiszowej lub pszennej , 10g oliwy lub oleju i 20g wody, przemieszać zawartość, dusić bez założonej miarki 3min/120°C/obr.2.

6. Dodać 30g koncentratu pomidorowego i 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, dusić bez założonej miarki 2min/120°C/obr.2. Powstałą zasmażkę przełożyć do miseczki, odstawić.

7. Do naczynia miksującego wlać 1000g wody, wsypać namoczoną wcześniej fasolę, zamiast miarki na pokrywie naczynia ustawić koszyczek, gotować 40min/100°C/obroty wsteczne 1,5.

8. Dodać rozdrobnione wcześniej seler i marchewkę, gotować 12min/100°C/obroty wsteczne 1,5.

9. Do miseczki z zasmażką wlać 3 łyżki płynu z gotowania, rozmieszać i dodać do naczynia miksującego. Dodać 2 łyżeczki soli. Gotować 10min/100°C/obroty wsteczne 1.

10. Podawać od razu udekorowane liśćmi mięty lub bazylii.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.

Bob czorba czyli wegańska zupa fasolowa Thermomania Thermomix

Bob czorba czyli wegańska zupa fasolowa Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *