You are currently viewing Sos z zielonych pomidorów i papryki

Sos z zielonych pomidorów i papryki

Im bliżej do jesieni tym częściej widzę, że nie wszystkie pomidory na krzaczkach zdążą dojrzeć. Wtedy robię sos z zielonych pomidorów i papryki – doskonale pasuje do dań mięsnych czy do makaronu. Świetnie się przechowuje przez całą zimę. Uwielbiam ten smak i zapach zimą, tak pachnie lato w wersji na słono.

Taki gęsty sos warzywny, z dodatkiem octu i aromatycznych przypraw to inaczej relish, ja jednak wolę go nazywać swojsko sosem. Oczywiście niezależnie od tego czy będziesz go nazywać sosem czy relishem będzie równie pyszny i aromatyczny oraz uspokoi skołatane marnotrastwem sumienie – dopóki nie odkryłam tego przepisu miałam co roku duży problem co zrobić z niedojrzałymi pomidorami.

Sos z zielonych pomidorów i papryki – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki nasion białej gorczycy
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 15g oliwy lub oleju
  • 150g czerwonej papryki
  • 150g żółtej papryki
  • 100g zielonej papryki
  • 700g zielonych pomidorów
  • 90g ksylitolu lub cukru
  • 100g octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka soli
  • 100g cebuli

1. W naczyniu miksującym posiekać czosnek – 3s/obr.8. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia.

2. Dodać gorczycę, pieprz i oliwę lub olej, dusić 3min/120°C/obr.1.

3. Dodać czerwoną, żółtą i zieloną paprykę pokrojoną na kawałki, bez gniazda nasiennego. Dodać zielone pomidory, pokrojone na kawałki bez gniazd nasiennych. Posiekać – 5s/obr.5.

4. Dusić ze zdjętą miarką – 8min/120°C/obr.1.

5. Dodać ksylitol lub cukier, ocet jabłkowy lub winny, sól i cebulę pokrojoną na małe kawałki. Na pokrywie zamiast miarki położyć koszyczek, gotować 15min/115°C/obr.1.

6. Przygotować 3 słoiki o pojemności 500ml, wyparzone, z nowymi zakrętkami. Nigdy nie korzystam ze starych używanych zakrętek. Gdy tak robiłam okazywało się, że przetwory się psuły. Często trudno zauważyć drobne uszkodzenia czy skazy na zakrętce, więc co roku kupuję nowe.

7. Gotowy gorący sos przelać do wyparzonych słoików, zakręcić jak najszybciej (sprawdzając czy na krawędzi słoika nie kapnął nam sos), odwrócić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.

Jeśli chcesz ten sos zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Posiekać drobno czosnek.

2. Czosnek, gorczycę, pieprz i oliwę lub olej włożyć na dużego garnka, zeszklić.

3. Dodać posiekaną czerwoną, żółtą i zieloną paprykę pokrojoną na kawałki, bez gniazda nasiennego. Dodać posiekane zielone pomidory, pokrojone na kawałki bez gniazd nasiennych.

4. Dusić bez przykrycia ciągle mieszając, aż sos zacznie się gotować.

5. Dodać ksylitol lub cukier, ocet jabłkowy lub winny, sól i cebulę pokrojoną na małe kawałki. Gotować na małym ogniu często mieszając około 30 minut.

6. Przygotować 3 słoiki o pojemności 500ml, wyparzone, z nowymi zakrętkami. Nigdy nie korzystam ze starych używanych zakrętek. Gdy tak robiłam okazywało się, że przetwory się psuły. Często trudno zauważyć drobne uszkodzenia czy skazy na zakrętce, więc co roku kupuję nowe.

7. Gotowy gorący sos przelać do wyparzonych słoików, zakręcić jak najszybciej (sprawdzając czy na krawędzi słoika nie kapnął nam sos), odwrócić dnem do góry i pozostawić do ostygnięcia.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Sezon na Thermomix”. Przepis został zmodyfikowany.

Sos z zielonych pomidorów i papryki Thermomania

Pomidory Thermomania



Dodaj komentarz