Zbliża się sezon grillowy, a wraz z nim zapotrzebowanie na sałatki i surówki. Do salaterki można wrzucić czego dusza zapragnie, ale całą robotę robi sos. Ostatnio bardzo mi przypadł do gustu ten właśnie jogurtowy sos z nutą pomarańczy, ale na pewno nie jest słodki, jest taki akurat. Troszkę słodkawy, troszkę pikantny, lekko kwaskowy. Bardzo pasuje do wszelkich zielonych listków i zdrowych warzywnych pyszności.
Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i podawać od razu. Ten sos można takę przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku (na przykład w zakręconym słoiku) do 5 dni.
Pomarańczowy sos jogurtowy – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 1/2 pomarańczy (około 50g)
- 200g jogurtu typu greckiego
- 2 łyżeczki ulubionej musztardy
- 50g oleju słonecznikowego lub innego ulubionego
- 25g soku z cytryny (1,5 łyżki)
- 10g miodu (1,5 łyżki)
- 0,5 łyżeczki nasion maku lub chia
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
1. Do naczynia miksującego włożyć 50g pomarańczy bez skórki, bez białej błonki. Ustawić funkcję Turbo/0,5s i włączyć ją 2-3 razy. Ściągnąć zawartość na dno naczynia i jeszcze raz włączyć Turbo/0,5s/ 1 raz.
2. Do naczynia miksującego dodać 200g jogurtu, 2 łyżeczki musztardy, 50g oleju, 25g soku z cytryny, 10g miodu, 0,5 łyżeczki nasion maku lub chia, 1 szczyptę soli i 1 szczyptę pieprzu – wymieszać 10s/obr.5.
3. Podawać od razu lub przelać do słoika, zakręcić i trzymać w lodówce do 5 dni.
Jeśli chcesz ten sos przyrządzić bez użycia urządzenia wielofunkcyjnego włóż wszystkie składniki do blendera kielichowego i zmiksuj.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.co.uk. Przepis został zmodyfikowany.
Świetny przepis 🙂
Dzięki 🙂