fbpx

Nadal mam nieco mieszane uczucia odnośnie najnowszej książki Dobry smak na każdym poziomie. Kilka przepisów już sprawdziłam, nie wszystkie przypadły mi do gustu, niektóre się nie udały. Ale ten to jest BOMBA! Zupa z sałaty w kolorze wściekłej zieleni, brokuły na parze i sos z czarnych oliwek, same pyszności. Słuchajcie ja czarne oliwki uwielbiam, więc sos bomba. Brokuły kocham i na parze je często gotuję, więc jeszcze lepiej. Ale najlepsze jest ta zupa! Gotujemy wywar z warzyw, całe gotowanie trwa 20 minut, po czym dodajemy surową sałatę, niekoniecznie roszponkę, może być jakakolwiek zielenina, miksujemy i mamy świetną zdrową, pyszną, dietetyczną zupę. Rewelacja :). Zdążyłam już kilka razy robić ten cały zestaw, jeszcze mi się nie znudził. Poniżej przepis i tradycyjnie filmik, zapraszam do obejrzenia. 🙂



Zupa krem z roszponki z brokułami i sosem z czarnych oliwek  (Dobry smak na każdym poziomie) – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 200g czarnych oliwek bez pestek
  • 40g natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 40g kaparów konserwowych
  • 20g soku z cytryny
  • 70g oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli
  • 80g cebuli
  • 20g masła
  • 600g brokułów
  • 150g mączystych ziemniaków
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (przepis tutaj)
  • 600g wody
  • 200g sałaty (rukoli, sałaty lodowej, ew. szpinaku)
  • 80g śmietany lub jogurtu
  • 1 szczypta ksylitolu lub cukru
  • 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire

1. Sos z czarnych oliwek – do naczynia miksującego dodać 200 g czarnych oliwek bez pestek, 40 g natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 40 g kaparów konserwowych, 10 g soku z cytryny, 70 g oliwy z oliwek, 2 szczypty soli – rozdrobnić 10s/obr.6. Przełożyć do miseczki, odstawić.

2. Zupa krem z roszponki i brokuły na parze: do naczynia włożyć 80 g cebuli, 1 ząbek czosnku, rozdrobnić 3s/obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia miksującego, dodać 20 g masła i dusić 5min/120 stopni C/obr.1. W tym czasie odważyć do Varomy 600g brokułów pokrojonych na kawałki, przyprawić je solą i pieprzem. Dodać 150g mączystych ziemniaków, rozdrobnić 3s/obr.5. Dodać 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżkę koncentratu bulionu warzywnego i 600 g wody, nałożyć przystawkę Varoma, gotować 20min/Varoma/obr.1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Do naczynia miksującego dodać 200 g sałaty (rukoli, roszponki, sałaty lodowej, itd, itp), 80 g śmietany lub jogurtu, 1 szczyptę cukru lub ksylitolu, 1/2 łyżeczki soku z cytryny i 1/2 łyżeczki sosu Worcestershire, zmiksować 2min/obr.5-10 (stopniowo zwiększać).






Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.