fbpx

Nie ma nic lepszego na rozgrzanie się niż pyszna zupa w kolorze słońca, pachnąca imbirem i tymiankiem, zgodzisz się, prawda? Ta zupa z pieczonej dyni łączy w sobie smaki łagodne i ostrzejsze, podbite odrobiną mleka roślinnego. To jest przepis na szybki i sycący obiad z Thermomix.

Naprawdę mnie zaskoczył jej smak, ale było to pozytywne zaskoczenie. Polecam Ci tę zupę do wypróbowania – dopóki można wybierać i przebierać w dyniach. Kup też imbir, przyda się. 🙂


Zupa z pieczonej dyni – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 1000g dyni
  • 40g oleju lub oliwy (to mój ulubiony olej)
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 100g marchewki
  • 5g imbiru świeżego
  • 90g cebuli
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego (jak zrobić- przepis tutaj)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 650g wody
  • 150g mleka roślinnego (u mnie owsiane)

1. Dynię obrać ze skórki (jeśli jest inna niż hokkaido – tej nie trzeba obierać, usunąć pestki, pokroić na kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć solą i tymiankiem, skropić olejem lub oliwą. Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 220°C.

Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni Thermomania Thermomix

2. Do naczynia miksującego włożyć marchew, imbir i cebulę, dodać koncentrat bulionu warzywnego- posiekać 3s/obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia, dodać olej lub oliwę, gałkę muszkatołową, pieprz – dusić 5min/120°C/obr.1.

3. Dodać wcześniej upieczoną dynię, poszatkować 15s/obr.8.

4. Dodać mleko i wodę, gotować 5min/100°C/obr. 3. Po tym czasie zmiksować zupę na gładki krem – 30s/obr.8.

5. Podawać od razu, wierzch zupy można posypać pestkami dyni.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z www.cookidoo.pl. Przepis został zmodyfikowany.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *