You are currently viewing Dietetyczna zupa z rzodkiewek i botwiny

Dietetyczna zupa z rzodkiewek i botwiny

Dietetyczna zupa z rzodkiewek i botwiny to świetna propozycja na wiosnę i lato kiedy w każdym warzywniaku można kupić doskonałe składniki.

Moja zupa jest dietetyczna i wegańska, smakuje na ciepło jak i na zimno – będzie super w te gorące letnie dni gdy jedyne o czym marzysz to wprowadzić się do lodówki.

Ta zupa może być podawana w formie zupy-krem, ale można ją zostawić w spokoju na koniec gotowania i nie miksować na gładko. Podaję ją z kaszą lub makaronem – co kto lubi.

Czy też tak masz wiosną i latem gdy przechodzisz obok warzywniaka to od razu ślinotok i wszystko chciałoby się kupić i zjeść?

rzodkiewka na zielonym tle
rzodkiewka i botwina na zielonym tle

Dietetyczna zupa z rzodkiewek i botwiny – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 100g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 15g oleju lub oliwy
  • 2-3 pęczki rzodkiewki
  • 1 pęczek botwiny
  • 500g wody
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
  • 2 szczypty pieprzu
  • 10g soku z cytryny
  • ew. makaron lub kasza

Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:

  1. Do naczynia miksującego włożyć 100g cebuli pokrojonej na kawałki i ząbek czosnku, szatkować 5s/obr.5. Zgarnąć zawartość na dno naczynia.
  2. Dodać 15g oleju lub oliwy, dusić 3min/120°C/obr.1.
  3. Dodać rzodkiewki (bez liści) i botwinę, rozdrobnić 5s/obr.5. Zgarnąć zawartość na dno naczynia.
  4. Dodać 500g wody i koncentrat bulionu warzywnego oraz dwie szczyty pieprzu, gotować 15min/100°C/obr.1.
  5. Do naczynia miksującego dodać sok z cytryny, zmiksować 40s/obr.8.
  6. Zupę podawać z dodatkiem makaronu lub kaszy.
Dietetyczna zupa z rzodkiewek i botwiny

Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:

  1. Do garnka włożyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać olej lub oliwę, podsmażać chwilę.
  2. Dodać pokrojone rzodkiewki (bez liści) i pokrojoną botwinę.
  3. Wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
  4. Po tym czasie dodać sok z cytryny. Jeśli chcemy zupę krem- zblendować na gładki krem.
  5. Podawać od razu z makaronem lub kaszą.
Dietetyczna zupa z rzodkiewek i botwiny

Dodaj komentarz