Dietetyczna zupa z rzodkiewek i botwiny to świetna propozycja na wiosnę i lato kiedy w każdym warzywniaku można kupić doskonałe składniki.
Moja zupa jest dietetyczna i wegańska, smakuje na ciepło jak i na zimno – będzie super w te gorące letnie dni gdy jedyne o czym marzysz to wprowadzić się do lodówki.
Ta zupa może być podawana w formie zupy-krem, ale można ją zostawić w spokoju na koniec gotowania i nie miksować na gładko. Podaję ją z kaszą lub makaronem – co kto lubi.
Czy też tak masz wiosną i latem gdy przechodzisz obok warzywniaka to od razu ślinotok i wszystko chciałoby się kupić i zjeść?
Dietetyczna zupa z rzodkiewek i botwiny – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 100g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 15g oleju lub oliwy
- 2-3 pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek botwiny
- 500g wody
- 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego
- 2 szczypty pieprzu
- 10g soku z cytryny
- ew. makaron lub kasza
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:
- Do naczynia miksującego włożyć 100g cebuli pokrojonej na kawałki i ząbek czosnku, szatkować 5s/obr.5. Zgarnąć zawartość na dno naczynia.
- Dodać 15g oleju lub oliwy, dusić 3min/120°C/obr.1.
- Dodać rzodkiewki (bez liści) i botwinę, rozdrobnić 5s/obr.5. Zgarnąć zawartość na dno naczynia.
- Dodać 500g wody i koncentrat bulionu warzywnego oraz dwie szczyty pieprzu, gotować 15min/100°C/obr.1.
- Do naczynia miksującego dodać sok z cytryny, zmiksować 40s/obr.8.
- Zupę podawać z dodatkiem makaronu lub kaszy.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Do garnka włożyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać olej lub oliwę, podsmażać chwilę.
- Dodać pokrojone rzodkiewki (bez liści) i pokrojoną botwinę.
- Wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego i pieprz, gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie (około 20 minut).
- Po tym czasie dodać sok z cytryny. Jeśli chcemy zupę krem- zblendować na gładki krem.
- Podawać od razu z makaronem lub kaszą.