Doskonałe drugie śniadanie, ale także dietetyczny deser, coś innego i nowego w mojej kuchni. Bardzo łatwa do zrobienia, smaczna na ciepło i na zimno. Mam nadzieję, że i Tobie przypadnie do gustu.
Pieczona owsianka jak sama nazwa wskazuje to głównie płatki owsiane, z dodatkiem owoców, mleka i odrobiny miodu, czyli to co zazwyczaj do swojej owsianki wkładamy, tyle, że upieczone i po prostu przepyszne.
Korzystając z dobrodziejstw lata można tutaj użyć dowolonych lubianych owoców, można je dowolnie łączyć i komponować. Natomiast gdy będzie zimniej doskonale się sprawdzą owoce mrożone.
Pieczona owsianka z malinami – www.thermomania.com.pl
Składniki (na 4 porcje):
- 160g płatków owsianych
- 240g malin lub innych dowolnych owoców
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 600g mleka krowiego lub roślinnego
- 20g miodu/syropu z agawy/klonowego/daktylowego
- 4 łyżki płatków migdałowych
1. Płatki owsiane wymieszać z cynamonem i proszkiem do pieczenia.
2. Mleko podgrzać i wymieszać z miodem – jeśli używasz urządzenia wielofunkcyjnego – wlej mleko do naczynia miksującego, dodaj miód, podgrzewaj 3min/40°C/obr.2.
3. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
4. Weź 4 żaroodporne pojemniki – mogą to być szklanki, miseczki. Na dnie każdej ułóż porcję owoców, następnie warstwę płatków (ja rozkłam płatki łyżka po łyżce do każdego kolejnego pojemnika, w ten sposób łatwe je podzielić na 4 w miarę równe części). Wszystko zalej ciepłym mlekiem z miodem.
5. Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Pojemniczki dobrze ustawić na blasze, ponieważ mleko może chcieć uciekać i w związku z tym kilka kropel spadnie na dół piekarnika i się przypali.
6. Po upieczeniu wierzch każdej owsianki posypać łyżką płatków migdałowych. Można jeść od razu na ciepło, ale jest to też doskonały lunch i danie na wynos.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis otrzymany od dietetyka Agaty Jarnuszewskiej. Przepis został zmodyfikowany.