Zobacz jak zrobić furorę na przyjęciu dziecięcym – każdym :). Poprzez urodziny i inne okazji do Halloween, przepis szybki, prosty i wywołujący uśmiechy – parówki lub kiełbaski przebrane za mumie.
Nie jest tajemnicą, że zaglądam na kolekcje cookidoo z całego świata. Tym razem chcę Ci pokazać przepis podpatrzony u Niemców. Użyłam mąki orkiszowej i syropu daktylowego jako zamienników mąki pszennej i cukru. Do zrobienia mumii użyłam ekologicznych drobiowych parówek, które mam nadzieję zostały zrobione z mięsa ;). Możesz także użyć kiełbasek frankfurterek lub parówek roślinnych. Robisz ciasto drożdżowe, owijasz nim parówki / kiełbaski, pieczesz. Po upieczeniu robisz mumiom oczy i już. Jak zawijać? Ano tak jak na poniższym filmie, obejrzyj po prostu.
Parówki mumie – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 170g mleka
- 25g masła
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka syropu daktylowego (użyłam tego) lub cukru trzcinowego (ten jest fajny, bo ma karmelowy smak i zapach)
- 300g mąki orkiszowej (raczej jasna mąka razowa może się zbytnio kleić – na przykład taka jak ta) lub pszennej
- 1 łyżeczka soli
- parówki, kiełbaski dobrej jakości (około 10-12 sztuk)
- majonez lub muszatrda, keczup, serek do zrobienia oczu
1. Do naczynia miksującego dodać 170g mleka, 25g masła, 20g świeżych drożdży i 1 łyżeczkę syropu daktylowego lub cukru trzcinowego. Podgrzać 2min/37°C/obr.2.
2. Do naczynia dodać 300g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 łyżeczkę soli – wyrobić ze zdjętą miarką – 2min/interwał.
3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia – aż podwoi swoją objętość.
4. Rozgrzać piekarnik do 160°C.
5. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, formować dosyć cienkie (maksymalnie 1cm) i płaskie paski ciasta. Owijać nim parówki/kiełbaski pozostawiając około 2cm na „twarz” (zobacz na filmie jak to zrobić – klik klik)
6. Mumie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować je mlekiem. Piec przez 15-20 minut w 160°C – ciasto ma się zarumienić ale nie przypalić.
7. Po wyjęciu z piekarnika zrobić oczy na przykład z serka, majonezu, musztardy lub keczupu. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują także na zimno.