fbpx
Loading...

Parówki lub kiełbaski mumie – Halloween, urodziny

Parówki lub kiełbaski mumie - Halloween, urodziny Thermomania Thermomix

Zobacz jak zrobić furorę na przyjęciu dziecięcym – każdym :). Poprzez urodziny i inne okazji do Halloween, przepis szybki, prosty i wywołujący uśmiechy – parówki lub kiełbaski przebrane za mumie.

Nie jest tajemnicą, że zaglądam na kolekcje cookidoo z całego świata. Tym razem chcę Ci pokazać przepis podpatrzony u Niemców. Użyłam mąki orkiszowej i syropu daktylowego jako zamienników mąki pszennej i cukru. Do zrobienia mumii użyłam ekologicznych drobiowych parówek, które mam nadzieję zostały zrobione z mięsa ;). Możesz także użyć kiełbasek frankfurterek lub parówek roślinnych. Robisz ciasto drożdżowe, owijasz nim parówki / kiełbaski, pieczesz. Po upieczeniu robisz mumiom oczy i już. Jak zawijać? Ano tak jak na poniższym filmie, obejrzyj po prostu.





Parówki mumie – przepis na Thermomix www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 170g mleka
  • 25g masła
  • 20g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka syropu daktylowego (użyłam tego) lub cukru trzcinowego (ten jest fajny, bo ma karmelowy smak i zapach)
  • 300g mąki orkiszowej (raczej jasna mąka razowa może się zbytnio kleić – na przykład taka jak ta) lub pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • parówki, kiełbaski dobrej jakości (około 10-12 sztuk)
  • majonez lub muszatrda, keczup, serek do zrobienia oczu

Parówki lub kiełbaski mumie - Halloween, urodziny Thermomania Thermomix

1. Do naczynia miksującego dodać 170g mleka, 25g masła, 20g świeżych drożdży i 1 łyżeczkę syropu daktylowego lub cukru trzcinowego. Podgrzać 2min/37°C/obr.2.

2. Do naczynia dodać 300g mąki orkiszowej lub pszennej, 1 łyżeczkę soli – wyrobić ze zdjętą miarką – 2min/interwał.

3. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia – aż podwoi swoją objętość.

4. Rozgrzać piekarnik do 160°C.

5. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, formować dosyć cienkie (maksymalnie 1cm) i płaskie paski ciasta. Owijać nim parówki/kiełbaski pozostawiając około 2cm na „twarz” (zobacz na filmie jak to zrobić – klik klik)

6. Mumie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować je mlekiem. Piec przez 15-20 minut w 160°C – ciasto ma się zarumienić ale nie przypalić.

7. Po wyjęciu z piekarnika zrobić oczy na przykład z serka, majonezu, musztardy lub keczupu. Podawać od razu z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują także na zimno.

[mailerlite_form form_id=2]

Parówki lub kiełbaski mumie - Halloween, urodziny Thermomania Thermomix





Comments (14)

  • Julita 2 lata ago Reply

    Fajnie wyglądają, jakby miały turbany na „głowach” 😀

    Thermomania 2 lata ago Reply

    Tak miało wyglądać, takie niby straszne, ale pocieszne 😉

  • Daylicooking 2 lata ago Reply

    oho! halloween nadchodzi, mumie zaczynają straszyć 😉 hihihi…
    świetny pomysł!

    Thermomania 2 lata ago Reply

    Strrrrraaaaszneee mumie 😉

  • Agata Agatonek Mryczko 2 lata ago Reply

    Całkiem fajny pomysł nie tylko dla dzieci, ale w ogóle na imprezę, szczególnie przygotowanie ich musi sprawiać wiele radości, więc zrobię, już zapisane

    Thermomania 2 lata ago Reply

    To jest prawdziwy hicior, serio serio 🙂

  • Angelika Kasiak 2 lata ago Reply

    Genialny pomysł 👍

    Thermomania 2 lata ago Reply

    Dzięki 🙂

  • Justyna Ratajczak 2 lata ago Reply

    Znam ten sposób na parówki mumie 🙂 robiłam w zeszłym roku z dziećmi, ale nie wyszły Nam takie ładne. Grunt, że było przy tym sporo zabawy 🙂

    Thermomania 2 lata ago Reply

    A to prawda, że zabawa jest świetna. Ja robiłam z córką parówki-pieski (miały wyglądać jak jamniczki), wyszły nam traszki 😀

  • nicponwkuchni 2 lata ago Reply

    Niby straszne, ale takie całkiem sympatyczne 🙂 fajowe! Choć Halloween nie obchodzę, to może sam pomysł na zawijane parówki kiedyś wypróbuję 🙂

    Thermomania 2 lata ago Reply

    Właśnie. Od razu się człowiek cieszy jak by parówkę-mumię zobaczył 😉

  • Haha faktycznie wyglądają jak mumie 😉

    Thermomania 2 lata ago Reply

    Fajny pomysł na każdą dziecięcą imprezę 🙂

Leave a Reply