You are currently viewing Roladki z kurczaka z ryżem i maślanymi warzywami

Roladki z kurczaka z ryżem i maślanymi warzywami

W poszukiwaniu obiadu idealnego zapuściłam się na wody szerokie i dalekie, lecz mam przepis dla mnie i dla Ciebie na obiad, który pokocha cała rodzina. A ten maślany sos do warzyw! Jak dla mnie to już by te warzywa i ten sosik wystarczyły za wszystkie posiłki.

Dzięki temu przepisowi szybko i sprawnie zrobisz obiad dla całej rodziny – będzie tam ryż, rolady z kurczaka i warzywa, a wszystko to z niesamowitym sosem. W 30 minut jesteś w stanie wyrobić się z całością i podawać obiad na stół. Jak będziesz kupować piersi z kurczaka, to lepiej zrób zapas, bo okaże się, że jutro będzie powtórka.

Dodatkowym ułatwieniem i przyspieszeniem jest to, że jeśli używasz warzyw mrożonych nie musisz ich rozmrażać, prosto z torebki trafiają na parę. Oczywiście w sezonie letnim gdy na straganach aż uginają się półki od świeżych pyszności polecam takie właśnie cudowności na talerzach.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 140, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Roladki z kurczaka z ryżem i maślanymi warzywami – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka (lub 3 podwójne)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej – przepis znajdziesz tutaj
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa żółtej papryki
  • 2 ogórki kiszone
  • garść natki pietruszki
  • 60g masła
  • 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego – przepis znajdziesz tutaj
  • 500g wody
  • 200g ryżu jaśminowego
  • 200g różyczek brokuła
  • 200g fasolki szparagowej

1. Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem, posypać przyprawą uniwersalną. Każdą pierś z kurczaka posmarować musztardą, na środku położyć kawałek czerwonej papryki, kawałek żółtej i kawałek kiszonego ogórka. Zawinąć roladkę, zabezpieczyć ja wykałaczką, układać na przystawce Varoma.

2. Do naczynia miksującego włożyć garść natki pietruszki, dodać 60g miękkiego masła i łyżkę koncentratu bulionu warzywnego, wymieszać 10s/obr.5. Przełożyć do miseczki, odstawić.

3. Do naczynia miksującego wlać 500g wody. Włożyć koszyczek, odważyć do niego 200g ryżu jaśminowego. Założyć przystawkę Varoma z roladkami z kurczaka, gotować na parze 23min/Varom/obr.1.

4. Na wkładzie Varomy ułożyć 200g rożyczek brokuła i 200g fasolki szparagowej (może być prosto z zamrażarki) lub 400g innych ulubionych warzyw. Nałożyć wkład Varomy na przystawkę Varoma, gotować na parze kolejne 12min/Varoma/obr.1 – cały zestaw czyli ryż, roladki i warzywa.

5. Zdjąć wkład Varomy, warzywa przełożyć do miski, wymieszać z wcześniej przygotowanym masłem. Roladki układać na talerzach z porcją maślanych warzyw. Koszyczek wyjąć przy pomocy kopystki, nakładać porcjami na talerze.

Jeśli nie dysponujesz urządzeniem wielofunkcyjnym musisz użyć jakiegoś urządzenia do gotowania na parze -parowaru lub nakładki na garnek – w nim przyrządź warzywa i roladki, a ryż ugotuj w garnku.

Inspiracją do powstania tego wpisu były przepisy z książek „Miodowy tydzień z Thermomixem” i „Whole food thermocooked” – przepisy zostały zmodyfikowane.

Roladki z kurczaka z ryżem i maślanymi warzywami Thermomania Thermomix

Roladki z kurczaka z ryżem i maślanymi warzywami Thermomania Thermomix