fbpx

Na robieniu potraw z kaczki to ja się nie znam ani trochę, a jest to wszakże całkiem ciekawe mięso. Tylko jak je przyrządzić, żeby to nie była podeszwa? Okazało się jednak, że to co wyglądało na skomplikowane i niemożliwe, a jednak się udało i ostatecznie okazało się, że wcale trudne nie było.


Kaczkę przyprawia się tajemniczą przyprawą 5 smaków. Nie udało mi się jej kupić nigdzie, ale można ją wykonać samodzielnie. Przepis znajdziecie tutaj. 🙂 Ostatnio widziałam „Przyprawę 5 smaków” z Kamisa w jakimś sklepie, nie ma w niej pieprzu syczuańskiego, jest zwykły czarny, także to nie jest dokładnie to, ale już bardzo blisko.

Mięso wyszło bardzo, ale bardzo soczyste, nie wiem czy kiedykolwiek jadłam bardziej soczyste szczerze mówiąc. Do tego warzywa na parze, ryż i świetny sos – obiad idealny.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Kaczka w pięciu smakach z grzybami, azjatyckimi warzywami i ryżem (Dobry smak na każdym poziomie) – przepis na Thermomix

Składniki:

  • 15g świeżego korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 700g piersi z kaczki ze skórą (2 podwójne filety)
  • przyprawa 5 smaków
  • sól
  • 1200g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego (tutaj przepis)
  • 40g sosu sojowego
  • 200g ryżu
  • 200g kapusty pekińskiej lub pak choi
  • 200g brokuła
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 250g świeżych grzybów (na przykład pieczarek)
  • 3-4 łyżki miodu

1. Do naczynia miksującego dodać 15g świeżego korzenia imbiru i 2 ząbki czosnku, rozdrobnić 3s/obr.7, przełożyć do miski, odstawić.

2. Ostrym nożem naciąć skórę na filetach z kaczki (700g piersi z kaczki ze skórą – mniej więcej 2 podwójne filety), natrzeć przyprawą 5 smaków (2 łyżki) i  i solą (2 szczypty), ułożyć skórą do dołu
na wkładzie Varomy. Do naczynia wlać 1200g wody, dodać 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, 40g sosu sojowego. Włożyć koszyczek, odważyć do niego 200g ryżu, dokładnie wymieszać, aby cały ryż był mokry. Nałożyć przystawkę Varoma, odważyć do niej 200g kapusty pekińskiej lub pak choi i 200g brokuła podzielonego na różyczki. Nałożyć wkład Varomy z piersią kaczki, gotować 20min/Varoma/obr.1.

3. Odstawić Varomę, koszyczek wyjąć przy pomocy kopystki. Z płynu pozostałego po gotowaniu odlać 100ml (1 miareczkę), resztę wylać.

4. Odsączony ryż przełożyć do naczynia do serwowania, przemieszać widelcem, przykryć i odstawić.

5. Do naczynia miksującego wlać 2 łyżeczki oleju sezamowego, wsypać wcześniej posiekany czosnek z imbirem, pogrzać bez założonej miarki 1min/100°C/obr.1. Kaczkę osuszyć ręcznikiem papierowym. Do naczynia miksującego dodać 250g świeżych grzybów, gotować bez założonej miarki 10min/Varoma/obroty wsteczne 0,5.

6. Jednocześnie rozgrzać suchą patelnię. Układać piersi z kaczki skórą do dołu. Dociskać łopatką przez 20s, tak aby je spłaszczyć. Zmniejszyć ogień do średniego. Smażyć do momentu zarumienienia skórki i wytopienia większości tłuszczu. Przełożyć na drugą stronę i smażyć kolejne 1-2 min. Usmażoną kaczkę ułożyć na ryżu skórą do góry, przykryć i odstawić. Odlać 3/4 tłuszczu z patelni i ponownie postawić ją na dużym ogniu. Wlać płyn z gotowania, 2-3 łyżki sosu sojowego, 3-4 łyżki miodu, obserwować aby się nie przypalił, zredukować do momentu powstania gęstej glazury.

7. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane na parze kapustę i brokuły, wymieszać 10s/obroty wsteczne 2, piersi pokroić ukośnie w plastry, serwować z warzywami i ryżem, polane sosem.

Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Dobry smak na każdym poziomie”.

Kaczka w pięciu smakach 5 smaków zrobić w domu Thermomix