You are currently viewing Łosoś, ciabatta, awokado – domowy fishburger

Łosoś, ciabatta, awokado – domowy fishburger

Przepis na domowego fishburgera z łososia, ciabattą i awokado pochodzi z bloga Diany Kowalczyk. Napisałam do niej z propozycją odkurzenia naszych najstarszych przepisów, sprzed lat, koniecznie takich, gdzie zdjęcia pozostawiały wiele do życzenia.

Diana bardzo chętnie się zgodziła, toteż przekopałam się przez zasoby jej bloga, dotarłam do czasów zamierzchłych, wiele przepisów wpadło w moje oko. Ostatecznie wybrałam fishburgery, bo uwielbiam bułę z rybą!

Takie zdjęcie do tego przepisu zrobiła Diana w 2013 roku – jestem pewna, że gdyby teraz wzięła ten przepis pod lupę to wyszła by magia. Poniżej znajdziesz zdjęcia mojego autorstwa z nawiązaniem do niebiesko białej kraciastej serwetki.

Domowy fishburger
Domowy fishburger

Kim jest Diana? Autorką bloga Mienta blog – znajdziesz tam przepisy niesamowicie kreatywne okraszone pięknymi, bardzo charakterystycznymi zdjęciami. Zresztą te zdjęcia podbijają instagrama, jeśli jeszcze ich nie znasz to zajrzyj koniecznie na bloga Diany, a stamtąd na jej instagram.

Gdy tak przeglądałam przepisy na blogu swoim i Diany, doszłam do wniosku, że gdy zaczynamy coś nowego w naszym życiu zazwyczaj nam to wychodzi niezbyt dobrze. Natomiast gdy się człowiek wkręci, poświęci czas i energię na naukę, to cudowne rzeczy powstają. Jestem przekonana, że to przenosi się na każdą dziedzinę życia – nie poddawać się i ciężko pracować nad swoimi marzeniami, a uda się na pewno je zrealizować.

Nie zamierzam usuwać ani zmieniać tych moich pierwszych przepisów – jestem dumna z moich początków i myślę, że to ważne, żeby pokazywać takie właśnie zdjęcia.

Wracając do przepisu na fishburgera – przy okazji postanowiłam odświeżyć przepis na ciabatty, który kiedyś tam już na blogu był. Ale nie było do niego filmu, więc nadrabiam to niedopatrzenie.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 200, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Domowy fishburger – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 4 ciabatty (jeśli chcesz je zrobić samodzielnie przepis znajdziesz powyżej)
  • 2 filety z łososia (po około 150g)
  • sól i słodka papryka do przyprawienia łososia
  • masło klarowane
  • 1 awokado
  • 1 żółta papryka
  • kukurydza konserwowa
  • łyżka majonezu
  • łyżka ketchupu
  1. Łososia podzielić na 4 równe porcje, oprószyć solą i słodką papryką, odstawić na kilka minut.
  2. Rozgrzać patelnię, na odrobinie masła klarowanego usmażyć łososia.
  3. Przekroić ciabatty wzdłuż i przypiec je na patelni grillowej, w piekarniku lub opiekaczu.
  4. Z łyżki majonezu i łyżki ketchupu zrobić sos.
  5. Dolną część bułki posmarować sosem, ułożyć pokrojone na kawałki awokado.
  6. Na awokado położyć kawałek łososia, a na nim pokrojoną w cienkie plasterki paprykę oraz trochę kukurydzy.
  7. Górną część bułki posmarować sosem, ułożyć na wierzchu burgera. Podawać od razu.
Domowy fishburger
Domowy fishburger
Domowy fishburger

Dodaj komentarz