Zupa pomidorowa z soczewicą to jedno z dań, które mam w jadłospisie przygotowanym przez dietetyka, przewidziane do jedzenia jako lekki lunch – mniej więcej około godziny 12.
Sprawdziła się świetnie w różnych okolicznościach – jadłam ją na ciepło w domu, brałam ją ze sobą w pojemniczku i jadłam na zimno, zawsze smakuje super, syci i daje to błogie poczucie dobrze spełnionego obowiązku jedzeniowego.
Dieta to wcale nie jest łatwa sprawa – nie chodzi wcale o to, że się chodzi głodnym, wprost przeciwnie – jeśli dieta jest dobrze dobrana to samopoczucie powinno być bardzo dobre. Ja mam problem z tym, że nie powinnam jeść wielu rzeczy które uwielbiam, a które mnie doprowadziły do tego, że trafiłam do dietetyka. 😉
Zupa pomidorowa z soczewicą na szczęście daje tutaj radę – uwielbiam pomidorową i uwielbiam soczewicę, pozwalam sobie na kilka malutkich grzanek i cieszę się, że jestem grzeczna, dałam radę zjeść dobrze, zdrowo i dietetycznie.
Tę zupę robi się szybko, prosto i sprawnie, czyli tak jak lubię.
Zupa pomidorowa z soczewicą – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 100g cebuli
- 5g masła
- 200g marchwi
- 400g soku pomidorowego
- 200g pomidorów siekanych w soku pomidorowym
- 100g wody
- łyżka koncentratu bulionu warzywnego
- 80g soczewicy (wcześniej ugotowanej lub z puszki)
- sól, pieprz, papryka łagodna do smaku
Przepis na urządzenie wielofunkcyjne:
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę pokrojoną na ćwiartki i masło, zmiksować 5s/obr.5. Zawartość naczynia ściągnąć na dno.
- Dodać marchewkę pokrojoną na kawałki, posiekać 5s/obr. 5. Dusić – 7min/120°C/obr.1.
- Do naczynia miksującego dodać sok pomidorowy, siekane pomidory, wodę i koncentrat bulionu warzywnego – gotować 7min/100°C/obr.1.
- Zmiksować zupę na gładki krem (lub nie jeśli nie lubisz zup kremów – wtedy pomiń ten krok) – 30s/obr. 5-10 (stopniowo zwiększać od 5 do 10).
- Dodać soczewicę, sól, pieprz i słodką paprykę, podawać od razu lub przelać do pojemnika i zabrać do pracy.
Przepis bez urządzenia wielofunkcyjnego:
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, dusić na maśle w garnku do zeszklenia cebuli.
- Dodać sok pomidorowy, siekane pomidory, wodę i koncentrat bulionu, gotować na niewielkim ogniu mieszając przez kilkanaście minut.
- Zmiksować blenderem na gładki krem (lub nie lubisz zup kremów – pomiń ten etap).
- Dodać soczewicę, sól, pieprz i słodką paprykę, wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku.