You are currently viewing Klasyczny murzynek z gruszkami

Klasyczny murzynek z gruszkami

Jestem kuchennym samoukiem, zwłaszcza w kwestii wypieków. W moim rodzinnym domu ciast się nie piekło, tylko kupowało. Natomiast gdy w odwiedziny przyjeżdżała ukochana ciocia Wacia, która piekła, robiła na drutach i szydełkowała, nie odstępowałam jej na krok. To ona nauczyła mnie piec murzynka, którego potem przez wiele wiele lat robiłam. Przepis był zapisany na karteczce, z czasem coraz bardziej poplamionej, podartej i pożółkłej. Aż w końcu przy którejś kolejnej przeprowadzce przepadł.

Pamiętam doskonale jak się zaczynał: 7 łyżek wody, 7 łyżek kakao… To był początek przepisu na tę masę czekoladową, z której potem robiło się i ciasto i polewę. Ach te wspomnienia.

Nie ma co załamywać rąk i się poddawać, przepis przy pomocy rodziny udało się odtworzyć, bo ciocia wtedy podała mi go „z głowy” a teraz to już go nie pamięta. 😉 Jeśli udało się go odzyskać to spieszę się z Tobą nim podzielić. Jest to murzynek niezawodny, zawsze wyrasta bez zakalców i innych przygód, a smakuje oczywiście jak w dzieciństwie.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 150, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Klasyczny murzynek z gruszkami Thermomania Thermomix

Murzynek cioci Waci – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
  • 125g masła
  • 250g ksylitolu lub cukru
  • 40g kakao
  • 50g wody
  • 300g mąki orkiszowej lub pszennej
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

1. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać 5 białek i dodać do nich szczyptę soli, ubijać bez założonej miarki 2min/obr.3,5. Zdjąć motylek. Pianę przełożyć do miski, odstawić do lodówki.

2. Do naczynia miksującego włożyć 125g masła i 3 łyżki oleju, wsypać 250g ksylitolu lub cukru, 40g kakao i 50g wody, podgrzać 3min/60°C/obr.2. Odstawić do przestygnięcia.

3. Wstawić naczynie miksującego na urządzenia. Do przestudzonej masy czekoladowej wlać 5 żółtek, wsypać 300g mąki orkiszowej lub pszennej, łyżkę proszku do pieczenia i łyżeczkę esencji waniliowej, wymieszać 30s/obr.3.

4. Ciasto wlać do miski z ubitą pianą, delikatnie wymieszać szpatułką.

5. Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jednej długości około 40cm lub dwóch krótszych, można też użyć okrągłą formę). Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone gruszki. Lub wiśnie. Lub nic nie układać, po upieczeniu polać polewą czekoladową jak w tym przepisie. Piec w temperaturze 160°C przez 1 godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, jeśli patyczek będzie mokry piec kolejne 5-10 minut, po czym sprawdzić ponownie.

Jeśli chcesz to ciasto zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego do małego garnka dodaj masła, olej, kakao, ksylitol i wodę, rozpuść cały czas mieszając, ma sie podgrzać, ale nie zagotować. Odstaw do przestygnięcia.

Ostudzoną masę dodaj do misy miksera, dołóż tam żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i wanilię, zmiksuj do połączenia się składników.

Ubij pianę z 5 białek. Delikatnie połącz z ciastem.

Pozostałe czynności jak w pkt. 5.

Klasyczny murzynek z gruszkami Thermomania Thermomix

Klasyczny murzynek z gruszkami Thermomania Thermomix