fbpx

Miałam wielką ochotę na sernik ale nie taki zwykły, raczej taki owocowy, słodki, ale też lekko kwaskowaty. Chciałam też aby mogły go zjeść osoby nie jedzące laktozy i glutenu. Brzmi ciekawie, prawda?

Przedstawiam Ci sernik na spodzie z karmelizowanych migdałów, z masą serową o smaku mango, z frużeliną wiśniową. Użyłam sera i mleka bez laktozy (u mnie z firmy Mlekovita). W serniku nie ma mąk glutenowych, więc mogą się nim rozkoszować osoby nie jedzące glutenu. Przede wszystkim jest pyszny, smaki się idealnie uzupełniają, masa serowa po upieczeniu jest wilgotna, puszysta, właśnie taka jaką lubię. Jeśli Ty także uwielbiasz takie serniki zachwycisz się nim.

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 150, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj.

Sernik bez laktozy z mango i frużeliną wiśniową – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 200g migdałów bez skórki (blanszowanych)
  • 5 łyżek wody + 50g do frużeliny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego + 40g do frużeliny
  • 1000g twarogu bez laktozy z Mlekovity
  • 5 jajek
  • 250g ksylitolu lub cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (w proszku)
  • 300g pulpy z mango bez cukru (wystarczy zmiksować mango na gładką masę)
  • 350g mleka bez laktozy z Mlekovity
  • 120g oleju
  • szczypta soli
  • 300g wiśni mrożonych wcześniej rozmrożonych
  • 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej

1. Na suchej patelni uprażyć 200g blanszowanych migdałów. Przesypać do miseczki odstawić.

2. Zmniejszyć temperaturę pod patelnią, wlać na nią 5 łyżek wody i wsypać 4 łyżki cukru trzcinowego, mieszać kilka minut aż cukier się skarmelizuje (zacznie gęstnieć). Na patelnię wsypać uprażone wcześniej migdały, wymieszać dokładnie z karmelem.

3. Karmelizowane migdały przesypać do naczynia miksującego, posiekać 5s/obr.5. Posiekane migdały przesypać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 24cm, wyrównać je na dnie i odstawić. Opłukać naczynie miksujące.

4. Rozgrzać piekarnik do 160°C.

5. Do naczynia miksującego włożyć: 1kg twarogu, 5 jajek, 250g ksylitolu lub cukru, 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru, 300g pulpy z mango, 350g mleka, 120g oleju i szczyptę soli. Zmiksować 3min/obr.6.

6. Masę serową powoli i ostrożnie przelać na wcześniej przygotowany spód z karmelizowanych migdałów. Piec 1 godzinę w 160°C. Umyć naczynie miksujące. Gdy sernik się upiecze uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić go do całkowitego ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki.

7. Do naczynia miksującego włożyć 300g wiśni i wlać 50g wody, gotować 5min/100°C/obr. wsteczne 0,5.

8. Dodać 20g cukru brązowego i 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, zagotować 1min/100°C/obr. wsteczne 1. Frużelinę przelać na sernik, całość wstawić do lodówki na kilka godzin.

Sernik z mango i frużeliną wiśniową Thermomania Thermomix

 Jeśli chcesz ten sernik zrobić bez urządzenia wielofunkcyjnego:

1. Na suchej patelni uprażyć 200g blanszowanych migdałów. Przesypać do miseczki odstawić.

2. Zmniejszyć temperaturę pod patelnią, wlać na nią 5 łyżek wody i wsypać 4 łyżki cukru trzcinowego, mieszać kilka minut aż cukier się skarmelizuje (zacznie gęstnieć). Na patelnię wsypać uprażone wcześniej migdały, wymieszać dokładnie z karmelem.

3. Karmelizowane migdały przełożyć do blendera i zmiksować na małych obrotach tak, aby zostały większe kawałki migdałów. Posiekane migdały przesypać do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy o średnicy około 24cm, wyrównać je na dnie i odstawić.

4. Ser zmielić lub zmiksować aż stanie się gładki. Następnie dodać do niego wszystkie składniki: jajka, budyń, mus z mango, mleko, olej, ksylitol i szczyptę soli, zmiksować na gładką masę.  Masę serową powoli i ostrożnie przelać na wcześniej przygotowany spód z karmelizowanych migdałów. Piec 1 godzinę w 160°C. Umyć naczynie miksujące. Gdy sernik się upiecze uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić go do całkowitego ostygnięcia, następnie wstawić do lodówki.

5. Wiśnie z dodatkiem wody zagotować na niewielkim ogniu często mieszając. Gdy zaczną się gotować dodać cukier trzcinowy i skrobię, wymieszać i gotować przez kilka minut, ciągle mieszając. Odstawić do przestygnięcia i wylać na wierzch sernika. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin.


Mlekovita - najlepsza na każdą porę dnia

Sernik z mango i frużeliną wiśniową Thermomania Thermomix

Sernik z mango i frużeliną wiśniową Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Małgorzata Goździk pisze:

Choć ciasta nie są moją mocną stroną 😛 to przepis na ten sernik muszę wypróbować <3

Thermomania pisze:

Akurat serniki są bardzo proste, zmiksować, wylać do blaszki i upiec. 🙂

anna.kaminska.pl Gazeta.pl pisze:

Sernik wygląda bardzo pysznie!
Sięgam po kawałek…

Thermomania pisze:

Częstuj się 🙂

Jud (Fitkot) pisze:

Sernika z mango jeszcze nie robiłam, ale w takim zestawieniu z frużeliną na pewno smakuje wyjątkowo 🙂

Thermomania pisze:

Nawet bardzo wyjątkowo, sama byłam w szoku jakie cudo z tego wyszło. 🙂

I LOVE LIFE pisze:

super przepis 🙂 muszę przetestować !

Karolina Marsicka pisze:

Narobiłaś mi wielkiego smaka na sernik! Pięknie wyrósł! 🙂

Thermomania pisze:

To kiedy pieczesz sernik?

Ja najbardziej lubię ultra ciężkie i maziste serniki ale to mango tak mnie tu kusi…

Thermomania pisze:

I bardzo dobrze, że Cię kusi bo to jest magia 🙂

Kocham serniki, nigdy nie robiłem z mango. Dzięki za inspirację 😁

Thermomania pisze:

Polecam się 🙂

Magdalena Kozłowska pisze:

Piękny! Chętnie spróbowałabym kawałek 🙂

Thermomania pisze:

Zapraszam 🙂

Wiola Korzeniowska pisze:

Wspaniały przepis! Na pewno skorzystam 🙂

Angelika Kasiak pisze:

Ale piekny i taki kremowy sernik, pycha!

Thermomania pisze:

Dziękuję 🙂

Kasia Vincenzo Luciano pisze:

Sernik zawsze i wszędzie !Pyszka!

Thermomania pisze:

To prawda 🙂