Przygotowujesz obiad. Czy zawsze wiesz jaką podać surówkę? Mi zawsze przychodzi do głowy ogórek lub pomidor z jakąś sałatą, polane odrobiną oleju lnianego, ale wiesz co? Nudne to już jest. Rodzina w sumie zjada, ale ja zawsze chcę coś więcej, niech będzie różnorodnie, niech zjedzą jakieś inne warzywa, a zwłaszcza te, których jeść nie chcą inaczej niż ugotowanych.
Jakie warzywa mam na myśli? Kalafiora, brokuła i cukinię, z dodatkiem marchewki. Tak rozdrobnione, że wyglądają jak ryż. Do tego super aromatyczny lekko słodkawy sos. Zjedzą? Zjedli!
Tej surówki wyjdzie dosyć duża porcja, a gdy poleży do dnia następnego straci swoją jędrność, więc polecam zjeść ją od razu. Jeśli ma to być obiad dla 2-3 osób, koniecznie zrób ją z połowy porcji.
Surowy kolorowy warzywny „ryż” – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 400g różyczek kalafiora
- 400g różyczek brokuła
- 100g marchewki (jedna spora sztuka)
- 1 średnia cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 10g oleju lub oliwy
- 5g oleju z sezamu
- 20-30g sosu tamari
- 1 łyżka prażonego sezamu do posypania wierzchu surówki
1. Do naczynia miksującego dodaj kalafior, posiekaj go 2s/obr.5. Zgarnij zawartość na dno naczynia i znowu posiekaj 2s/obr.5. Przełóż do dużej miski.
2. Do naczynia miksującego dodaj brokuła, posiekaj go 2s/obr.5. Zgarnij zawartość na dno naczynia i znowu posiekaj 2s/obr.5. Przełóż do miski z kalafiorem.
3. Do naczynia miksującego dodaj marchewkę i cukinię pokrojone na kawałki, posiekaj 2s/obr.5. Zgarnij zawartość na dno naczynia i znowu posiekaj 2s/obr.5. Przełóż do miski z kalafiorem i brokułem.
4. Do naczynia miksującego dodać czosnek i imbir (obrane ze skórek), posiekaj 5s/obr.7. Zgarnij zawartość naczynia na dno. Dodaj oleje, sos tamari i podsmaż 3min/100 /obr.1. Powstały sos wlej do warzyw i dokładnie wymieszaj. Surówkę podawaj posypaną prażonym sezamem.
Inspiracją do powstania tego wpisu był przepis z książki „Whole food thermocooked”. Przepis został zmodyfikowany.