You are currently viewing Złote mleko z kurkumą – cudowny napój

Złote mleko z kurkumą – cudowny napój

Złote mleko to przepis z kuchni ajurwedyjskiej. Ma właściwości przeciwzapalne, wzmacnia, rozgrzewa, oczyszcza, wspomaga metabolizm. Wszystko to dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw.



Co może być lepszego gdy człowiek wraca do domu zmarznięty niż takie pyszne i zdrowe mleko? Zapach jest boski, smak także – kurkuma i cynamon dominują, po chwili czuć odrobinę pikantnego posmaku imbiru i pieprzu. Jeśli lubisz bardziej słodkie napoje możesz go dosłodzić syropem z daktyli lub klonowym lub ewentualnie miodem (miód dopiero po przelaniu do szklanek, żeby wysoka temperatura nie odebrała mu zdrowotnych właściwości).

Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj. Tak przy okazji – to jest jeden z pierwszych nakręconych przeze mnie filmików, który dopiero teraz doczekał się publikacji.

Złote mleko – www.thermomania.com.pl

Składniki:

  • 300g mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (koniecznie prawdziwego cejlońskiego, nie chińskiego który jest gorzki w smaku i jest szkodliwy)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • szczypta czarnego pieprzu
  • opcjonalnie syrop klonowy, daktylowy lub miód (do smaku)

1. Do naczynia miksującego wlać 300g mleka roślinnego, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę kurkurymy, 1/4 łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu, wymieszać 30s/obr.8.

2. Podgrzać 8min/80°C/obr.3.

3. Podawać od razu i pić na zdrowie. 🙂

[mailerlite_form form_id=2]

Złote mleko z kurkumą - cudowny napój Thermomania Thermomix



Dodaj komentarz