Złote mleko to przepis z kuchni ajurwedyjskiej. Ma właściwości przeciwzapalne, wzmacnia, rozgrzewa, oczyszcza, wspomaga metabolizm. Wszystko to dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw.
Co może być lepszego gdy człowiek wraca do domu zmarznięty niż takie pyszne i zdrowe mleko? Zapach jest boski, smak także – kurkuma i cynamon dominują, po chwili czuć odrobinę pikantnego posmaku imbiru i pieprzu. Jeśli lubisz bardziej słodkie napoje możesz go dosłodzić syropem z daktyli lub klonowym lub ewentualnie miodem (miód dopiero po przelaniu do szklanek, żeby wysoka temperatura nie odebrała mu zdrowotnych właściwości).
Zobacz poniższy filmik, przekonasz się jakie to łatwe a przy okazji zobacz mój kanał na You Tube, całkiem sporo przepisów już się tam nazbierało. Sama nie wiem kiedy i jak, ale jest ich już ponad 100, wiele z nich nie pojawiło się na blogu, więc zajrzyj. Tak przy okazji – to jest jeden z pierwszych nakręconych przeze mnie filmików, który dopiero teraz doczekał się publikacji.
Złote mleko – www.thermomania.com.pl
Składniki:
- 300g mleka roślinnego
- 1/2 łyżeczki cynamonu (koniecznie prawdziwego cejlońskiego, nie chińskiego który jest gorzki w smaku i jest szkodliwy)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki imbiru
- szczypta czarnego pieprzu
- opcjonalnie syrop klonowy, daktylowy lub miód (do smaku)
1. Do naczynia miksującego wlać 300g mleka roślinnego, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczkę kurkurymy, 1/4 łyżeczki cynamonu i szczyptę pieprzu, wymieszać 30s/obr.8.
2. Podgrzać 8min/80°C/obr.3.
3. Podawać od razu i pić na zdrowie. 🙂
[mailerlite_form form_id=2]